Апостольська подорож Папи Франциск до ДР Конго та Південного Судану (оновлюється)

У вівторок, 31 січня, Святіший Отець розпочав 40-у Апостольську подорож. Протягом шести днів понтифік відвідає Демократичну республіку Конго та Південний Судан. Крім молитов заплановані зустрічі з представниками влади, духовенства та окремих спільнот.

Обрані події подорожі транслюватимуться на EWTN Україна.

Духовним початком Апостольської подорожі Папи стала молитва перед римською іконою Богородиці у базиліці Santa Maria Magiore. Безпосередньо перед вильотом з Риму, понтифік зустрівся з групою мігрантів та біженців з ДР Конго та Південного Судану, які отримали підтримку від єзуїтського центру. У аеропорту Папа вшанував пам’ять італійських авіаторів, які були вбиті в Конго у 1961 році.

О 9:29 за київським часом літак зі Святішим Отцем на борту піднявся в небо. Переліт триватиме приблизно 7 годин.

Тим часом у столиці Демократичної Республіки Конго все готове для прийняття шанованого гостя. Схід країни страждає від повстанських заворушень. Місцеве населення Конго покладає великі надії на візит Папи, який відбуватиметься під гаслом «Примирені в Христі».

Молитва за тих, хто загинув у Сахарі

«Тепер, коли перелітаємо через Сахару, присвятімо згадку, піднесімо мовчазну молитву за всіх тих людей, які шукаючи трохи добробуту, трохи свободи, вирушили в подорож через неї та не справилися. А також за багатьох стражденних, які досягають Середземномор’я, здолавши пустелю, й потрапляють у табори, де продовжуються страждання. Помолімося за цих людей», – сказав Папа Франциск на борту літака, вітаючись із журналістами, які супроводжують його під час подорожі.

Прибуття до Кіншаси

О 14:33 місцевого часу літак понтифіка приземлився у столиці Демократичної Республіки Конго. Журналісти, що прибули з Папою, пишуть, що температура повітря сягає +31 при вологості 76%.

Востаннє понтифік побував у Республіці Конго 37 років тому. Це третій візит Наступника святого Петра на ці землі: 1980 та 1985 року тут побував святий Йоан Павло ІІ.

Папа Франциск дотримався своєї обіцянки відвідати цю країну, розташовану в серці Африки. Ця сорокова подорож насправді мала бути 37-ю, оскільки була запланована на липень минулого року та відкладена через проблеми з коліном.

Зустріч з політиками та дипломатичним корпусом

У першій промові своєї 40-ї Апостольської подорожі Папа Франциск засудив експлуатацію Африки та послуговуючись образом діаманта, вказав на різні аспекти суспільного життя, підкреслюючи цінність діалогу, важливість освіти та наголошуючи на вимірі служіння, якими має відзначатися звершення влади.

«У той час як ви, конголезці, боретеся за збереження вашої гідності та територіальної цілісності проти гідних засуду намагань розколоти вашу країну, прибуваю до вас в ім’я Ісуса як паломник примирення і миру. Я дуже прагнув бути тут і нарешті приїхав, аби принести вам близькість, любов і розраду всієї Церкви, та навчитися з вашого прикладу терпеливості, мужності й боротьби», – сказав Папа Франциск, промовляючи під час зустрічі з представниками влади, дипломатичного корпусу та громадянського суспільства Демократичної Республіки Конго. Вона відбулася в Президентському палаці в Кіншасі, куди Святіший Отець прибув ввечері, 31 січня 2023 року, і була випереджена офіційною церемонією привітання та візитом ввічливості до Глави Держави.

Другий день Апостольської подорожі

На темі миру була зосереджена проповідь Папи Франциска, яку він виголосив під час Святої Меси в Кіншасі, якою розпочався другий день його Апостольської подорожі в Демократичну Республіку Конго. Він вказав на прощення, спільноту та місію як джерела миру.

Побажаннями миру, братерства та радості, що почерпнуті з літургії в конголезькій версії латинського обряду, Папа Франциск розпочав проповідь, виголошену в середу, 1 лютого 2023 р., під час Святої Меси, яку він очолив на летовищі Н’доло в Кіншасі, столиці ДР Конго. Богослужіння, що зібрало понад мільйон вірних, звершувалося французькою мовою та мовою лінґала.

Зустріч з жертвами насильства внаслідок бойових дій на сході країни

Під час зустрічі з жертвами насильства внаслідок бойових дій на сході Демократичної Республіці Конго Папи Франциск виразив їм свою близькість і різко засудив дії тих, хто наживається на конфліктах. Він закликав усіх сказати “ні” насильству і зневірі, і казати “так” примиренню та надії.

Наступник святого Петра підкреслив, що в ім’я Боже і від імені жертв та тих, хто трудиться заради миру, справедливості та братерства, він засуджує всі види насильства, які чиняться в Демократичній Республіці Конго; він засуджує також «криваве, незаконне визискування багатства цієї країни». 

Зустріч з представниками харитативних організацій

Другий день подорожі Папи Франциска до ДР Конго завершився зустріччю з представниками харитативних організацій і закладів, яка в середу, 1 лютого 2023 р., відбулася в Апостольській нунціатурі в Кіншасі. Це були представників закладів для осіб з інвалідністю, глухонімих і сліпих, уражених проказою та інших. На початку зустрічі вони представили свою діяльність, а тоді Святіший Отець подякував їм за свідчення, за те, що вони роблять і поділився кількома думками.

Віруючі, за словами Святішого Отця, ніколи не повинні забруднювати свідчення милосердної любові, що є свідченням Бога, шуканнями привілеїв і влади. Той, хто піклується про потребуючих, повинен пам’ятати, що «влада – це служіння, а милосердна любов не веде до спочивання на лаврах, а вимагає нагальності та конкретності». І слід також пам’ятати, що причино бідності «є не стільки відсутність благ, як їхнє несправедливе розподілення», а заможна людина, особливо християнин, покликаний ділиться з тим, хто позбавлений необхідного. «Це не питання доброти, а справедливості», – додав він.

Третій день подорожі: зустріч з молоддю

Численні руки, піднесені до неба, музика та оплески зустріли Папу Франциска, який вранці, 2 лютого 2023 р., прибув на Стадіон Мучеників у Кіншасі, де відбулася зустріч з молоддю та катехитами, яка стала першим прилюдним заходом третього дня Апостольської подорожі до Демократичної Республіки Конго.

Молитва, спільнота, чесність, прощення та служіння – це п’ять інгредієнтів для будування миру та іншого майбутнього, які Папа Франциск запропонував молоді Демократичної Республіки Конго.

Приватні зустрічі з Прем’єр-міністром і студентами

Повернувшись до Апостольської нунціатури після зустрічі з молоддю й катехитами, Папа Франциск у четвер, 2 лютого 2023 р., прийняв у Апостольській нунціатурі в Кіншасі Прем’єр-міністра Демократичної республіки Конго Жана-Мішеля Саму Луконде, який прибув із родиною. Між ними відбулася приватна розмова.

Опісля Святіший Отець зустрівся із групою студентів католицьких університетів. Молоді люди з різних частин країни представляли юнаків і дівчат, які мали змогу поспілкуватися з Папою під час онлайн-зустрічі на тему: «Будування мостів у Африці», що 1 листопада минулого року відбувалася в рамках синодального процесу.

Зустріч із духовенством, богопосвяченими особами та семінаристами ДР Конго

«Я радий перебувати сьогодні з вами, у свято Стрітення Господнього, день, коли ми в особливий спосіб молимося за богопосвячене життя. Ми всі, як Симеон, очікуємо, щоб Боже світло освітило темряву нашого життя, і, навіть більше, ми всі прагнемо пережити той самий досвід, який він мав у Єрусалимському храмі: тримати на руках Ісуса. Тримати Його на руках, щоб Він був у нас перед очима і на серці», – такими словами Папа Франциск розпочав свою промову, зустрічаючись 2 лютого 2023 р. зі священниками, дияконами, богопосвяченими особами та семінаристами Демократичної Республіки Конго.

Зустріч, що відбувалася у катедральному соборі Кіншаси, була другою велелюдною подією третього дня його Апостольської подорожі до цієї країни. У своєму слові Святіший Отець зосередився на трьох викликах та спокусах у житті духовенства й чернецтва, які потрібно подолати – духовній посередності, світській зручності й поверховності.

Зустріч з єпископами ДР Конго

Вранці 3 лютого 2023 р., Папа Франциск попрощався з персоналом Апостольської нунціатури в Кіншасі, яка стала його гостинним домом в часі Апостольської подорожі до ДР Конго, та від’їхав до осідку єпископської конференції. Четвертий і заключний день йного перебування в цій країні завершився зустріччю з єпископатом, що нараховує понад ієрархів, які служать у 48 територіальних структурних одиницях Церкви. У своєму слові Святіший Отець зосередився на особливостях єпископського служіння, яке пов’язане, зокрема, із двома вимірами – Божою близькістю і пророцтвом для людей.

У непростій ситуації народу, Святіший Отець закликав звернути увагу на близькість Бога, яка зворушує та потішає, вказуючи на Бога, Який знав людину ще до її народження (пор. Єр 1,5). «Це проголошення любові, яке Бог закарбував у серці кожного з нас, яке ніхто не може стерти і яке посеред життєвих бур стає джерелом розради. Для нас, що отримали покликання бути душпастирями Божого люду, важливо спиратися на цю близькість Господа, “будувати себе в молитві”, годинами стояти перед Ним, перед Господом. Тільки так довірені нам люди наближаються до Доброго Пастиря і тільки так ми справді стаємо пастирями, бо без Нього нічого не можемо чинити (пор. Йо 15, 5)», – зауважив Папа. Крім того, він застеріг єпископів від сприймання свого служіння згідно з критеріями власної вигоди, що є ознакою світського духу, протиставляючи таке наставлення служінню іншим та стосункам з Богом завдяки смиренній і щоденній молитві.

Завершення першого етапу Апостольської подорожі

Після зустрічі з єпископатом ДР Конго, що відбулася вранці, 3 лютого 2023 р., в осідку єпископської конференції, Папа Франциск вирушив до аеропорту Н’джілі, де відбулася церемонія прощання за участю Президента Республіки, з яким Святіший Отець провів коротку розмову у Vip-залі летовища. Опісля Наступник святого Петра піднявся на борт літака, який о 10:49 місцевого (11:49 – київського) злетів небо, взявши курс на столицю Південного Судану місто Джубу. Перший етап XL Апостольської подорожі Папи Франциска, що відбувається під знаком миру та примирення, завершився.

Після тригодинного перельоту, здолавши понад 2 тисячі кілометрів повітряного шляху, перетнувши повітряний простір Уганди, літак зі Святішим Отцем на борту приземлиться у міжнародному аеропорту Джуби, де відбудеться офіційна церемонія привітання.

Візит до Південного Судану

Багаторічні очікування південносуданців завершилися. У п’ятницю, 3 лютого 2023 р., о 14:45 місцевого часу, (що збігається з київським), у міжнародному аеропорту Джуби, столиці Південного Судану, приземлився літак, яким до цієї країни прибув Папа Франциск. Цей візит має екуменічний характер та здійснюється разом з Кентерберійським Архиєпископом Джастіном Уелбі та Модератором Генеральної Асамблеї Церкви Шотландії преподобним Ієном Ґріншілдсом. Саме англіканці та пресвітеріанці є найбільшими, після католиків, що становлять половину населення, християнськими конфесіями в країні.

В аеропорту відбулася офіційна церемонія привітання за участю Президента Південного Судану Салви Киїра Маярдіта. Церемонія не передбачала промов, а лише почесну варту, виконання державних гімнів і вшанування прапора. Далі Святіший Отець і Президент Південного Судану мали коротку розмову та відбулося взаємне представлення делегацій. З аеропорту вони від’їхали до Президентського палацу.

Зустріч з представниками влади та дипломатичного корпусу

Зустріччю з представниками влади, дипломатичного корпусу, громадянського суспільства та світу культури завершився четвертий день Апостольської подорожі Папи Франциска до Африки, перший день у Південному Судані.

«Прибуваю як паломник примирення, мріючи супроводжувати вас на вашій дорозі миру, звивистій дорозі, яку вже не можна відкладати. Я не прибув сюди один, бо у мирі, як і життям, потрібно крокувати разом», – сказав Папа Франциск, розпочинаючи свою першу промову на південносуданській землі.

Зустріч з духовенством

4 лютого 2023 р., у часі своєї Апостольської подорожі до Південного Судану, Папа Франциск зустрівся з єпископами, священиками, дияконами, богопосвяченими особами та семінаристами. У своєму слові, виголошеному у катедральному соборі міста Джуба, Святіший Отець, зупинившись на особі Мойсея, роздумував над тим, як бути служителями Бога в історії, яка позначена війною.

Після зустрічі з єпископатом і духовенством, Папа Франциск в Апостольській нунціатурі провів зутріч зі співбратами-єзуїтами, які служать на цих теренах.

Символічне фото: бідний хлопчик біля катедри в Джубі віддає все, що має – простягає Папі банкноту (Фото: Andrea Tornielli)

Зустріч з групами осіб з таборів біженців

Друга половина передостаннього дня Апостольської подорожі Папи Франциска до Південного Судану розпочалася зустріччю з внутрішньо переміщеними особами, що 4 лютого 2023 р. відбулася «Залі Свободи», конференц-залі, розташованому поруч із мавзолеєм Джона Ґаранґа.

Збройний конфлікт, що розгорівся у 2013 році, всього два роки після народження незалежної держави, причинився до того, що мільйони людей залишили свої домівки в пошуках безпеки. Згідно з деякими припущеннями, в країні понад 2 мільйони ВПО та ще стільки ж стали біженцями в сусідніх країнах. В Південному Судані чимало з них знайшли притулок при базах Спеціальної місії ООН в Південному Судані. Станом на січень минулого року в таборі для ВПО в Джубі нараховувалося 33 тисяч мешканців. Їхні представники, як також особи зі схожих таборів, часто проблемних з точки зору умов проживання, прибули на зустріч з Папою та з його супутниками в цій подорожі – Главою Англіканської Співдружності та Модератором Загальної Асамблеї Церкви Шотландії.

Екуменічна молитва

На завершення передостаннього дня своєї Апостольської подорожі до Південного Судану, 4 лютого 2023 р., Папа Франциск взяв участь у екуменічній молитві, що відбулася в меморіалі Джона Ґаранґа в місті Джуба. У моліннях взяли участь також Кентерберійський архиєпископ Англіканської Церкви Джастін Уелбі і модератор Генеральної Асамблеї Церкви Шотландії Ієн Ґріншилдс, які супроводжують Єпископа Риму в цьому спільному екуменічному паломництві. Загалом, захід зібрав коло 50 тисяч молільників. У своєму слові Святіший Отець зосередився на першочерговій потребі молитви задля того, щоб мати можливість працювати та прямувати вперед.

Говорячи про ступання вперед, Святіший Отець відзначив християнські спільноти, які протягом десятиліть були твердо віддані просуванню шляхів примирення. «Я хотів би подякувати вам за це світле свідчення віри, яке народилося з визнання не лише на словах, але й на ділі, що перед історичними поділами існує незмінна реальність: ми християни, ми належимо до Христа. Чудово, що серед стількох конфліктів християнська приналежність ніколи не роз’єднувала населення, але була і залишається фактором єдності», – виокремив Папа.

Недільна Євхаристія у Джубі

«Ісус знає вас і любить вас; якщо ми перебуваємо в Ньому, то не повинні боятися, бо теж і для нас кожен хрест обернеться воскресінням, кожен смуток – надією, кожен плач – танцем», – цими словами Папа Франциск розпочав свою проповідь, виголошену під час Євхаристії у неділю, 5 лютого 2023 р., в останній день своєї Апостольської подорожі до Демократичної Республіки Конго та Південного Судану. Свята Меса у місті Джуба стала заключною подією візиту до Південного Судану, зібравши понад 100 тисяч молільників. У проповіді, зверненій до всіх католиків цієї країни, Святіший Отець зупинився на двох прообразах учнів Ісуса – сіль землі та світло світу (пор. Мт. 5,13-14).

Наступник святого Петра подякував католикам Південного Судану за те, що вони є сіллю землі в цій країні, перестерігаючи їх перед думкою про безсилля чи незначність. «Погляньте на сіль та її крихітні кристалики: це невеликий інгредієнт, і коли його покласти на тарілку, він зникає, розчиняється, але саме так надає смаку всьому вмісту. Таким чином, ми, християни, незважаючи на те, що є немічними й малими, навіть коли наші сили здаються нам незначними перед обличчям масштабів проблем і сліпої люті насильства, можемо зробити вирішальний внесок у зміну історії», – зазначив Папа Франциск.

На завершення проповіді він побажав присутнім бути сіллю, щоб присмачити Південний Судан братерським смаком Євангелія, а також бути світлими християнськими спільнотами, що, як міста на горі, проливатимуть світло добра на всіх і показуватимуть, що прекрасно і можливо жити вільно, мати надію, всі разом будувати примирене майбутнє. «Я з вами і бажаю вам відчути радість Євангелія, смак і світло Господа», – підсумував Папа Франциск.

Завершення Апостольської подорожі

40-а Апостольська подорож Папи Франциска добігла завершення. З меморіалу Джона Ґаранґа в Джубі, де вранці, 5 лютого 2023 р., він очолив Святу Месу, Святіший Отець прибув до аеропорту, де відбулася церемонія прощання за участі Президента Південного Судану.

Фото: Vatican Media

Інформація доповнюється.

Схожі новини:

Поширити новину: