Папа тим, хто наживається на війні: прислухайтеся до крику крові жертв

Під час зустрічі з жертвами насильства внаслідок бойових дій на сході Демократичної Республіці Конго Папи Франциск виразив їм свою близькість і різко засудив дії тих, хто наживається на конфліктах. Він закликав усіх сказати «ні» насильству і зневірі, і казати «так» примиренню та надії.

Про це пише Vatican News.

У середу, 1 лютого 2023 року, пополудні, перебуваючи в Апостольській Нунціатурі в Демократичній Республіці Конго, Папа Франциск зустрівся з особами, які зазнали насильства, внаслідок бойових дій на сході Демократичної Республіці Конго. Розпочинаючи свою промову, він подякував постраждалим від насильства, які поділилися своїми свідченнями. «Це нелюдське насильство, яке ви побачили на власні очі і відчули на власній шкірі, шокує. Немає слів; залишається тільки плакати, мовчати», – зазначив він.

Святіший Отець виразив близькість з усіма мешканцями Сходу країни. «Ваші сльози – це мої сльози, ваш біль – це мій біль, – сказав він. – Кожній сім’ї в жалобі, кожній сім’ї, яка була вимушено переселена внаслідок спалених сіл та інших воєнних злочинів, тим, хто пережив сексуальне насильство, кожній пораненій дитині та дорослому я кажу: я з вами, хочу принести вам Божі обійми. Його ніжний і співчутливий погляд спрямований на вас. У той час, як насильники ставляться до вас як до предметів, Отець, що на небі, бачить вашу гідність і каже кожному з вас: “Дорогоцінний ти в Моїх очах, бо ти гідний пошани, і Я люблю тебе” (Іс. 43, 4). Брати і сестри, Церква є і завжди буде на вашому боці. Бог вас любить і не забув про вас, але нехай і люди пам’ятають про вас!»

Незаконне визискування дібр веде до насильства

Наступник святого Петра підкреслив, що в ім’я Боже і від імені жертв та тих, хто трудиться заради миру, справедливості та братерства, він засуджує всі види насильства, які чиняться в Демократичній Республіці Конго; він засуджує також «криваве, незаконне визискування багатства цієї країни». «Нас переповнює обурення від усвідомлення того, що незахищеність, насильство та війна, які трагічно впливають на багатьох людей, ганебно підживлюються не лише зовнішніми силами, але й зсередини, задля власних інтересів та користі, – вів далі Папа. – Звертаюся до Небесного Отця, Який хоче, щоб ми всі були братами і сестрами на землі: смиренно опускаю голову і з болем у серці прошу в Нього прощення за насильство людини над людиною. Отче, змилуйся над нами. Утіш жертви і тих, хто страждає. Наверни серця тих, хто чинить жорстокі звірства, які ганьблять усе людство! І відкрий очі тим, хто їх заплющує або відвертається від цих огидних вчинків».

Святіший Отець зауважив, що мова йде про конфлікти, які змушують мільйони людей залишати свої домівки, спричиняють серйозні порушення прав людини та руйнують соціально-економічну сферу. В цих конфліктах переплітаються етнічні, територіальні та групові динамізми. «Але, насамперед, – наголосив він, – це війна, породжена ненаситною жадобою сировини та грошей, яка живить економіку зброї, що потребує нестабільності та корупції. Це скандал і лицемірство: людей ґвалтують і вбивають, а бізнес, який спричиняє насильство та смерть, продовжує процвітати!».

«Досить збагачуватися за рахунок найслабших»

В цьому контексті Глава Католицької Церкви звернувся «до всіх людей, до всіх організацій, внутрішніх і зовнішніх», що наживаються на війні в Демократичній Республіці Конго, грабуючи, бичуючи та дестабілізуючи країну. «Ви збагачуєтеся через незаконне визискування дібр цієї країни та приношення в жертву невинних, – підкреслив він. – Прислухайтеся до крику їхньої крові (пор. Бут. 4, 10), прислухайтеся до голосу Бога, Який вас закликає до навернення, і до голосу свого сумління: нехай зброя замовкне, покладіть край війні. Досить! Досить збагачуватися за рахунок найслабших, досить збагачуватися закривавленими ресурсами та грошима!».

Даючи поради стосовно того, як розпочати на шлях миру, Папа Франциск запропонував два “ні” і два “так”.

Мужність обеззброїти серця

Насамперед, це “ні” насильству. «Любити свій народ, не означає ненавидіти інших», – зауважив Святіший Отець, додаючи, «ненависть породжує лише більше ненависті, а насильство – ще більше насильства» і що «чітке і рішуче “ні” слід сказати також тим, хто поширює їх в ім’я Бога».

Але для того, аби насправді відмовитися від насильства, за словами Папи, не достатньо уникати насильницьких вчинків; «слід вирвати коріння насильства, якими є жадібність, заздрість і, насамперед, образа». Святіший Отець зауважив, що «він з пошаною схиляється перед стражданнями багатьох людей», і звертаючись до жертв насильства, які поділилися своїми свідчення, зазначив: «Я хотів би попросити всіх поводитися так, як ви порадили нам, мужні свідки, що маєте мужність обеззброїти серця. Я прошу всіх в ім’я Ісуса, Який пробачив тим, хто проколов Його зап’ястя і ноги цвяхами, прибивши Його до хреста: прошу вас, роззброїте своє серце. Це не означає перестати обурюватися перед обличчям зла і не засуджувати його, це наш обов’язок! Це також не означає безкарність і потурання звірствам, продовжуючи жити так, наче нічого не сталося. Те, що від нам слід зробити, в ім’я миру, в ім’я Бога миру, це демілітаризувати серце: усунути отруту, відкинути ненависть, вгамувати жадібність, стерти образу. Здається, що сказати “ні” всьому цьому вчиняє нас слабкими, але насправді, це вчиняє нас вільними, тому що дає нам мир. Так, мир народжується в серцях, у серцях, вільних від образи».

Мир вимагає долати зневіру

Друге “ні” – це “ні” зневірі. Мир, як пояснив Папа, вимагає від нас боротися з розчаруванням, знеохоченням і недовірою, які спонукають вважати, що краще нікому не довіряти і жити в поділах. Святіший Отець закликав усіх мешканців Демократичної Республіки Конго, «не опускати рук, а взяти на себе зобов’язання будувати краще майбутнє», бо інше майбутнє настане тоді, «якщо воно належатиме всім, а не комусь одному, якщо воно буде за всіх, а не проти когось».

Примирення відкриває шлях віри у майбутнє

Наступник святого Петра закликав сказати “так” примиренню та надії. Пояснюючи цінність примирення, він вкзав на важливість символічного жесту, який здійснили жертви насилля, що поділилися своїми свідченнями:

кожен з них поклав до підніжжя розп’яття знаряддя насильства (молотки, сокири, ножі), якого їм завдали. «Також і хрест був знаряддям болю і смерті, найстрашнішим за часів Ісуса, – підкреслив Папа, – але, просякнутий Його любов’ю, хрест став універсальним знаряддям примирення, деревом життя. Я хочу сказати вам: будьте також деревами життя. Чиніть так само, як дерева, які поглинають забруднення та віддають кисень». Святіший Отець додав, що християнське пророцтво полягає в тому, аби «на зло відповідати добром, на ненависть любов’ю, на поділ – примиренням». «Віра, – пояснив він, – приносить нове розуміння справедливості, яка не задовольняється покаранням і відмовляється від помсти, але хоче примирити, запобігти новим конфліктам, погасити ненависть, пробачити». Бути примиреним, за словами Папи, означає вірити в майбутнє, а не залишатися прив’язаним до минулого.

Надія має ім’я «Ісус»

Наступник святого Петра зазначив, що вирішальне “так” – це “так” надії. «Ця надія має джерело, – наголосив він, – і це джерело має ім’я, яке я хочу проголосити тут з вами: Ісус! З Ним зло більше не має останнього слова в житті; з Ним, Який перетворив могилу, кінцеву точку людського шляху, на початок нової історії, завжди відкриваються нові можливості. З ним кожна могила може перетворитися на колиску, кожна Голгота – на пасхальний сад. З Ісусом народжується і відроджується надія: для тих, хто став жертвою зла і навіть для тих, хто його вчинив». Папа додав, що мешканці сходу країни також мають право на надію, але це право потрібно також здобувати, і щодня сіяти її з терпеливістю.

«Бог надії вірить у вас, у вашу країну»

«Брати, сестри, сини та дочки Ітурі, Північного та Південного Ківу, – наголосив на завершення Папа Франциск, – я близький до вас, я обіймаю вас і благословляю всіх вас. Благословляю кожну дитину, дорослого, літню людину, кожну людину, що постраждала від насильства в Демократичній Республіці Конго, особливо кожну жінку і кожну матір. І молюся, щоб жінок, кожну жінку, шанували, захищали та цінували: чинити насильство над жінкою та матір’ю, означає чинити насильство над самим Богом, Який прийняв людську природу від жінки, матері. Нехай вас благословить і утішить Ісус, наш брат, Бог примирення, Який посадив дерево життя хреста в серці темряви гріха і страждань, Бог надії, Який вірить у вас, у вашу країну та у ваше майбутнє; нехай Він виллє свій мир на ваші серця, ваші родини та на всю Демократичну Республіку Конго».

Схожі новини:

Поширити новину: