Молитви різних релігій і спільнот Львова у день пам`яті жертв Голокосту

У давній єврейській частині Львова є пам`ятник вшанування 120 тисяч змордованих євреїв. На просторій огородженій території, біля входу якої стоїть велика менора, поставили п`ятиметрову скульптуру постаті єврея, якого розстрілюють, а також великі каміння, які, згідно з єврейською традицією, кладуть на гроби.

Біля пам`ятника розміщено таблиці з іменами львівських євреїв, яких знищили фашисти. Половина з них написана польською мовою, що свідчить про те, що львівські євреї були залучені у польську культуру та мову.

До львівських євреїв, що мають великі заслуги для польської культури, належать письменник Станіслав Лем, актор «Веселої львівської хвилі» Генрик Воґенфангер та автори пісні «Тільки у Львові» Еммануїл Шлехтер і Генрик Варс. Єврейське коріння також мала асимільована родина Яцека Куроня, який народився у Львові та зробив великий внесок у розвитку польської культури.

Попри те, що урочистіть відбувалась посеред робочого дня, зібралась чимала група людей. Про війну, яка досі триває, нагадало оповіщенння про необхідність пошуку найближчого сховища, де можна сховатись, у випадку повітряної тривоги.

Урочистість почалась із молитви за померлих, яку провадили священники греко-католицької, православної, а також вірменської та римо-католицької церков.

Був присутній референт із справ екуменічних Митрополичої Курії отець Григорій Драус. У парафії, де він є настоятелем, діє єврейська спільнота «Сіон». Також був присутній мусульманський імам. О. Юстин Бойко розповідав, що Голокост, як спроба знищити цілий народ, зараз також продовжується через російську агресію. Німці разом з колаборантами намагались знищити весь єврейський народ. Так само як була спроба заперечити правду про Голокост, так і сьогодні російська пропаганда намагається усправедливити агресію. Ми надіялись, що війна більше ніколи не почнеться, але вона знову розгорілась через те, що намагались усправедливити ворога та уступити йому.

Головний рабин на території Львова Мордехай Болт зазначив, що такі злочини не мають повторятися, якщо будемо бачити кожну людину як ту, що створена на образ та подобу Божу. Рабин заспівав жалобний псалом «З глибини кличу до Тебе».

Від імені товариства «Єврейське відродження», а також будучи рабином хасидської синагоги «Турей Захав» (відома як «Золота Роза») Меілах Шейхет висловив вдячність полякам (був присутній також генеральний консул Польщі у Львові), які рятували євреїв «не зважаючи на те, що німці розстрілювали цілі сім`ї за допомогу одному єврею». Завдяки таким людям, ця невелика частина євреїв, що були врятовані від знищення, зберегли залишки спадщини на рідній землі, або будують державу Ізраїль. На жаль, єврейська культура Центрально-Західної Європи вже безповоротно втрачена. Товариство опікується цвинтарями та місцями знищення.

Від імені культурного товариства «Хілел» Наталія Толок, у свою чергу, розповідала про важливість збереження культури львівських євреїв. Програми «Хілел» охоплюють велику групу молоді, що бачить своє майбутнє в Україні. Єврейська громада виконує місію рятування життя та безкорисливого милосердя, доказом чого є прийняття та опіка над тими, хто змушений втікати від війни, незалежно від походження.

Отець Григорій Драус

Схожі новини:

Поширити новину: