Папа учасникам симпозіуму про проказу: будувати інклюзивне суспільство

У зверненні до учасників симпозіуму, присвяченого хворобі Гансена, Папа Франциск закликав не забувати про недугу, яка і сьогодні вражає багатьох людей, заохочуючи християн бути на передовій інтеграції цих наших братів і сестер.

Про це пише Vatican News.

Лікувати проказу є наслідуванням доброго самарянина, який схиляється, щоби лікувати найслабших і повертати їм заперечувані права та гідність. Про це Папа Франциск пише у своєму вітанні учасниками симпозіуму «Нікого не залишати позаду», присвяченого хворобі Гансена, що 23-24 січня 2023 року відбувається в Папському патристичному інституті «Augustiniaum». Він дякує їм за зусилля, скеровані на допомогу людям, ураженим цією недугою, які «часто забуті суспільством і відкинені мов непотріб». Захід відбувається у контексті 70-го Всесвітнього дня підтримки хворих на проказу, що відзначатиметься в останню неділю січня.

Долати таврування

У своєму посланні Святіший Отець підкреслює, як протягом історії з проказую завжди була пов’язана стигматизація, що й досі призводить «до серйозних порушень прав людини в різних частинах світу». Це перегукується з небезпекою, про яку він згадує в енцикліці «Fratelli tutti»: мається на увазі «анальфабетизм у супроводі, лікуванні та підтримці найбезпорадніших і найслабших у наших розвинутих суспільствах». «Ми не можемо забувати про цих наших братів і сестер. Ми не повинні ігнорувати цю недугу, яка на жаль досі вражає багатьох людей, особливо в найзнедоленіших суспільних контекстах», – наголошує Наступник святого Петра.

Переглянути моделі розвитку

За словами Папи, всесвітній день, присвячений хворим на проказу, повинен бути спонукою «переглянути моделі розвитку», стараючись «виправляти дискримінацію, спричинену ними». «Це також слушна нагода для того, щоби оновити наші зусилля, спрямовані на побудову інклюзивного суспільства, яке нікого не залишає за бортом», – пише він, вказуючи на те, що самого викривання проблеми недостатньо, воно завжди повинно супроводитися пропозицією, пророчим баченням, спроможним «надихати структуроване служіння милосердя й справедливіше співіснування». І в цьому полягає цінний внесок таких конференцій, які дають Церквам стимул «бути поруч з тими, кого відкинено мов непотріб».

Християни на передовій

Святіший Отець підкреслює, що ми повинні запитувати себе про те яким чином співпрацювати з людьми, ураженими проказою, визнаючи їх «головними дійовими особами в їхній боротьбі за участь у фундаментальних правах людини та за життя як повноправні члени громади». Тож плодами таких симпозіумів повинні ставати заходи, що можуть посприяти пошані до людської гідності.

«Запевняю у моїй близькості всіх, хто страждає від хвороби Гансена та заохочую і далі трудитися над тим, щоби їм не бракувало духовної підтримки і медичної допомоги. Нехай же християнські спільноти дозволять на те, щоби їх євангелізували ці брати й сестри та перебувають на передовій у зусиллях задля їхньої повної інтеграції», – побажав Папа.

Схожі новини:

Поширити новину: