Кардинал Краєвський завершив свій візит до України

Як повідомлялося, впродовж тижня Папський розподілювач милостині кардинал Конрад Краєвський доставляв гуманітарну допомогу та відвідував спільноти вірян, щоб засвідчити близькість та підтримку Святішого Отця Франциска. 

Кардинал Краєвський прибув до України 19 грудня. Протягом кількох днів він перевозив через польсько-український кордон гуманітарну допомогу: термобілизну та генератори, які вдалося зібрати, аби допомогти українцям перетривати складний час зими. Гуманітарний вантаж було перевезено до Львова, звідки вже окремим транспортом через церковні канали допомога доставлятиметься до найбільш потребуючих. 

Частину допомоги кардинал Краєвський мікроавтобусом привіз до Києва. За ці кілька днів він відвідував парафії та спільноти, де не вдалося побувати під час минулого візиту. 

У Києві кардинал зустрівся з ординарієм Київсько-Житомирським Віталієм Кривицьким SDB та архієпископом Святославом Шевчуком, аби передати вітання та близькість Святішого Отця Франциска.  

Вігілію та ніч Різдва кардинал Краєвський зустрів у Фастові. Він відвідав отців домініканців та сестер домініканок, а також Центр св. Мартіна

«Найпрекрасніша різдвяна зустріч відбулася у отців домініканців, де на Святвечір я зустрів близько 150 волонтерів – прекрасних людей, які квітнуть для Бога, живуть Євангелієм, жертвують себе і свої таланти для інших, – розповів кардинал Краєвський в інтерв’ю Ватиканському радіо. – І водночас зустрівся також з вірними, з тими стражденними, які стільки днів живуть без світла, без води, без газу. Вони прийшли на Святу Месу опівночі, і ми разом молилися. Я мав радість передати їм перламутровий розарій від Святішого Отця, який побажав, щоб я залишав цей дарунок саме в таких місцях, де люди дуже страждають і водночас самі є допомогою для інших. Я запропонував, щоб ця вервиця від Святішого Отця вирушила в паломництво від домівки до домівки, від сім’ї до сім’ї, щоб кожен міг її мати на 24 години і разом з Марією просити миру. Вона не тільки народила Ісуса, але й стояла під хрестом, Марія знає, що таке страждання. Тому з нашою вірою, як і з вірою Марії, яка ніколи нікого не залишає, ми можемо перевернути гори і просити миру».

У Різдво кардинал Конрад Краєвський разом із Апостольським нунцієм в Україні архієпископом Вісвальдасом Кульбокасом звершив Святу Месу у сестер Матері Терези. 

Фото: Vatican Media

Після Меси ватиканський посланець відвідав парафію св. Миколая. Через місіонерів облатів, які з парафіянами зібрали гуманітарну допомогу для мешканців Херсону, кардинал передав частину гуманітарної допомоги з Ватикану.    

По обіді кардинал відвідав монастир капуцинів, де мав неформальну зустріч з братами та сестрами назаретанками. Під час зустрічі кардинал поділився своїм досвідом гуманітарних місій в різних куточках світу, а також – останніми днями в Україні. 

Настоятель парафії Пресвятої Діви Марії Матері Церкви та монастиря бр. Адам Врубель OFMCap розповів, що зустріч з папським посланцем була дуже теплою. «Це вже моя друга зустріч в Україні з кардиналом Краєвським. Перший раз я його зустрів у Кам’янському. Цього разу ми розмовляли, співали колядки. Пам’ятаю, як кардинал поділився рецептом, що робити, коли не знаєш, як вчинити. Папа йому порадив у таких ситуаціях відкривати Святе Письмо та дивитись на Ісуса, що Він зробив би у схожій ситуації. Кардинал також залишив для парафії пожертву, так би мовити такий «людський вимір підтримки», заохотив, аби ми були відкриті та готові допомогти всім, хто приходитиме до нас, запевнив у молитві за нас.  

Також пам’ятаю, як ми побачили Папу зовсім з іншої сторони. Кардинал Конрад дав нам послухати аудіо, записане Папою через WhatsApp з привітанням для кардинала на Різдво та запевнення у молитві за Україну. Це було так приємно почути, як Папа тепло ставиться до кардинала», – зазначив капуцин.           

Апостольський нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас підкреслив, що візит папського посланця милосердя на Різдво до України є дуже символічним. «Для кардинала дуже важливо було відвідати ті місця, де він ще не був, бути з нами на Різдво. Щодня кардинал розмовляв з Папою, розповідав про ситуацію, про зустрічі з людьми, як вони живуть без світла та опалення. Навіть, коли він був у Фастові в ніч Різдва, то міг досвідчити, як це, коли немає мобільного зв’язку, опалення, світла. Це дуже символічно. Я особисто дуже вдячний за близькість Папи Франциска, яку він висловив через кардинала Краєвського. Будемо чекати наступні приїзди кардинала з допомогою. Адже потреба у допомозі є велика. У Ватикані триває збірка для наступної гуманітарної місії в Україні», – зазначив нунцій.       

26 грудня кардинал Краєвський виїхав до Львова, звідки вирушить до Польщі, а потім до Ватикану. 

Схожі новини:

Поширити новину: