Домініканський центр у Фастові отримав престижну відзнаку Польщі

15 грудня у Варшаві міністр закордоних справ Польщі Збігнєв Рау оголосив лауреата престижної премії «Pro Dignitate Humana». Цього року почесну нагороду отримав домініканський Дім св. Мартіна де Поррес у Фастові.

Від імені українського центру нагороду отримав провінційний вікарій домініканців в Україні отець Ярослав Кравець ОР.

Міністр закордонних справ подякував за багаторічну працю задля захисту людської гідності зазначив, що почуття спільноти, збудоване Домом св. Мартіна дозволило мобілізувати допомогу у трагічних умовах агресії Росії в Україні. «Під час війни питання пошани до гідності людини набуло ще більшого значення», – цитує слова міністра сторінка Міністерства закордонних справ Польщі.

Нагорода – це відзнака не лише для тих, хто зараз залучений у діяльність фастівського центру, а й тих, хто стояв біля його початків. Це о. Михайло Романів ОР та перші волонтерки Люба, Аріна, Ольга, Катерина, Віра, а також всі ті, хто протягом 17 років творив команду. Це діти, батьки, волонтери, працівники, благодійники та друзі з Польщі й інших країн.

Від початку своєї діяльності Дім св. Мартіна бореться за гідне життя всіх, кого життєві труднощі виштовхнули на маргінес суспільства. З початку повномасштабної жорстокої та необґрунтованої агресії Російської Федерації проти України центр опікується тисячами вимушено переселених співвітчизників. Команда фастівського осередку домініканців регулярно збирає та передає допомогу на деокуповані терени, активно включилась у створення модульних містечок та допомагає відновленню помешкань тих, хто відчув на собі силу тероризму.

Діяльність дому підтримує Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща Бартош Ціхоцький з дружиною.

Премія «Pro Dignitate Humana» вже 11 років поспіль присуджується міністром закордонних справ Польщі окремій особі або неурядовій організації за безкомпромісні дії на захист прав переслідуваних і тих, хто перебуває під загрозою репресій, а також за непохитність у відстоюванні прав особистості та повагу до людської гідності. У 2018 році цю високу нагороду отримав український режисер та політв’язень Олег Сенцов.

Фото: Sebastian Indra/MSZ

Схожі новини:

Поширити новину: