Єпископ Язловецький: люди моляться навіть вночі чи під час авіанальотів

«Я готовий пробачити росіян, але потрібен час, і ми повинні просити в Бога цієї особливої ​​ласки. Сьогодні ми боремося за виживання. Час примирення настане, коли закінчиться війна», – вважає єпископ-помічник Київський Олександр Язловецький. Він наголошує, що українці розчаровані ставленням росіян, які вірять пропаганді влади та підтримують агресію проти України.

Розмову з єпископом опублікула сторінка Харківсько-Запорізька дієцезія з посиланням на КАІ та Vatican News.

Єпископ Язловецький згадує, що на початку війни більшість українців вважали, що головну відповідальність за цю трагедію несе сам Путін, що досить Путіну зникнути і все стане на свої місця. Але з часом, спілкуючись з нашими російськими друзями та українцями, які мають друзів і родичів у Росії, ми зрозуміли, що це не так. Ми з сумом виявили, що російські люди думають так, як диктує їм влада, – каже київський єпископ-помічник. Це стосується і ставлення Патріарха Кирила. Він важлива особа, він має велику владу, я просто скромний єпископ, але якби я його зустрів, я б сказав йому, що він робить помилку, відправляючи російських солдатів воювати в Україну», – каже єпископ Язловецький в інтерв’ю для італійського тижневика La Vita del Popolo.

Київський єпископ-помічник, однак, зауважує, що білоруси, які також живуть в умовах диктатури, поводяться по-іншому під час цієї війни, виявляють близькість до українців, моляться за них і навіть застерігають від бомбардувань з білоруської території.

Він зізнався, що на початку війни боявся реакції віруючих, що ця трагедія зламає їхню віру і що храми будуть порожніми, що люди образяться на Бога за те, що Він допустив таке. Все навпаки. Люди все ще моляться навіть вночі чи під час авіанальотів.

Єпископ Язловецький згадує, що початок війни був найгіршим. «Це був шок, ми не очікували вторгнення, ми думали, що росіяни зібрали велике військо на нашому кордоні лише для того, щоб нас залякати», – каже український єпископ. Однак він визнає, що ситуація складна. Росіяни зрозуміли, що на полі бою не переможуть, тому руйнують цивільну інфраструктуру, щоб ускладнити життя простих українців, позбавити їх електроенергії та опалення.

Відповідаючи на запитання, як він справляється з християнським обов’язком прощення, єпископ Язловецький визнав, що прощення – це тривалий і важкий процес. Розум підказує, що це потрібно зробити, але емоції не дозволяють, їм боляче. «Нам потрібен час і ми повинні просити в Бога цю особливу благодать», – каже єпископ Київський. Він визнає, що в Україні поки про це не говорять. «Поки ми кровоточимо, ми не можемо пробачити. Якщо що, на це прийде час після війни, але не зараз», – додає єпископ Язловецький.

Схожі новини:

Поширити новину: