Рим: розстріляна семінарійна Богородиця заохочує до витривалості у підтримці України

Від урочистості Непорочного Зачаття Діви Марії, а саме від 8 грудня 2022 року, понівечена вибухом російської ракети семінарійна статуя Діви Марії з Фатіми впродовж майже 2 місяців буде представлена у вічному місті Римі в базиліці Пресвятої Марії на Святій горі, що більше відома за назвою храм митців (Сhiesa degli artisti, piazza del Popolo). Їй товаришуватиме ікона Різдва, написана паном Олександром Клименко на ящику з-під амуніції.

Така ініціатива постала через посередництво різних людей, серед яких і Апостольський нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас.

«Настоятель, а точніше ректор (оскільки це ректоральний храм) церкви митців, куди приходять різні люди цієї сфери, шукав як втілити таку ідею, – розповідає ректор семінарії Пресвятого Серця Ісуса у Ворзелі отець Руслан Михалків. – Виникла така думка: запросити у Рим до цього храму митців розстріляну окупантами фігуру Матері Божої, яку потім хочуть там спробувати реставрувати. Друге – попросили написати ікону Олександра Клименка, щоб пригадати про війну». Ящик з-під набоїв, на якому написано ікону, було знайдено у Бучі.

Ці експонати були виставлені для огляду з метою пригадати про потребу боротися та молитися про мир. «У такий спосіб сподіваємось заохотити і до молитви, і до витривалості у товаришуванні Україні, Церкві в Україні», – зауважує отець Михалків.

Адже згадуючи свої перші відчуття після повернення у семінарію після звільнення Ворзеля отець ректор назвав найразючішим враження саме від понівеченої російськими солдатами фігури Фатімської Богородиці, яка стояла в їдальні. Семінарія придбала її у Фатімі з нагоди 100-річчя об’явлень. Допускаючи, що вона могла впасти від вибухової хвилі, або ж була пошкоджена уламком від снаряду, мимоволі приходить думка – це міг зробити лиш диявол, бо відбулось це саме у той період, коли Папа Франциск зі всіма єпископами та священниками здійснив присвячення Росії та України Непорочному Серцю Діви Марії.

Нагадаємо, що після публікації інформації та фото, на яких було видно завдані збитки та руйнування, семінарія у Ворзелі отримала неочікуваний дар від президента Польщі Анджея Дуди – фігуру Діви Марії Фатімської, виготовлену з дерева, яка довший час стояла у Президентському палаці у Варшаві. 16 червня статуя Богородиці була перевезена до Ворзеля. Її привіз Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький.

Фото: семінарія Пресвятого Серця Ісуса у Ворзелі

Схожі новини:

Поширити новину: