Папа на Міжнародний день осіб з інвалідністю: Євангеліє дароване кожному

У цьогорічному посланні з нагоди Міжнародного дня осіб з інвалідністю Папа Франциск окремо згадує про тих, які опинилися в умовах бойових дій, або ж отримали інвалідність через війни, скеровуючи думку також і до України.

Про це пише Vatican News.

Наша тендітність жодним чином не затемнює сяйво Євангелія, але об’являє нам, що «ця надзвичайна могутність належить Богові, а не походить від нас». Бо кожному, без жодної заслуги та різниці, дароване Євангеліє, а разом з ним – завдання його звіщати. Такими роздумами розпочинається цьогорічне послання Папи Франциска на Міжнародний день осіб з інвалідністю, який відзначається 3 грудня.

Божий дар для всіх

Протягом останніх років Святіший Отець звертає особливу увагу на місце та роль людей з особливими потребами в Церкві, звертаючи цього разу увагу на те, що передавати Євангеліє – це не зарезервоване для деяких завдання, а «необхідність кожного, хто пережив зустріч і досвід дружби з Ісусом».

«Уповання на Господа, досвід Його лагідності, розрада Його товариства не є привілеями, зарезервованими для небагатьох, ані прерогативами тих, хто отримав старанний і тривалий вишкіл. Його милосердя, навпаки, дає пізнати Себе та зустріти в цілком особливий спосіб тим, хто не покладається на себе та відчуває необхідність вручити себе Господеві та ділитися з братами», – наголошує Папа, вказуючи на те, що радість, яка наповняє обличчя того, хто зустрічає Ісуса та ввіряє Йому своє життя, не є ілюзією чи наївністю, а втручанням сили Його воскресіння в життя, позначене тендітністю.

Магістеріум тендітності

За словами Наступника святого Петра, йдеться про навчання тендітності, прислухавшись до якого, наші суспільства стануть людянішими та братерськими, «приводячи кожного з нас до розуміння того, що щастя – це хліб, який не смакує наодинці».

«Наскільки ж усвідомлення того, що ми потребуємо одні одних, допомогло би нам мати менш ворожі стосунки з тим, хто поруч. І наскільки констатація того, що також і народи не рятуються наодинці, спонукало би нас шукати вирішення для безглуздих конфліктів, які переживаємо!» – наголошує Папа, скеровуючи свою думку до «страждання всіх людей з інвалідністю, які живуть в обставинах війни, чи тих, хто отримав інвалідність внаслідок бойових дій». «Як же багато людей – в Україні та на інших театрах війни – залишаються заблокованими в місцях, де тривають бойові дії, і не мають можливості втекти! Необхідно присвятити їм особливу увагу та всіма способами полегшити їм доступ до гуманітарної допомоги», – наголошує Святіший Отець, додаючи:

«Магістеріум тендітності – це харизма, якою ви – браття і сестри з інвалідністю – можете збагатити Церкву: ваша присутність може зробити внесок у перетворення дійсності, в якій ми живемо, вчиняючи її людянішою та гостиннішою».

Прямуючи синодальним шляхом

Як зазначив Папа, синод, який переживає Церква і який запрошує прямувати вперед разом і слухати одні одних, допомагає нам зрозуміти, що у Церкві «не існує ми та вони, але єдине ми з Ісусом Христом у центрі, куди кожен приносить свої дари та свої обмеження». «Таке усвідомлення, що ґрунтується на тому факті, що всі ми є частиною тієї самої людської природи, яку узяв на Себе та освятив Христос, усуває будь-які свавільні розділення та відкриває кожному охрещеному двері участі в житті Церкви», – пише Святіший Отець, наголошуючи на тому, що синодальний досвід, якщо є насправді інклюзивним, допомагає долати упередження та дискримінацію.

Схожі новини:

Поширити новину: