З нагоди Всесвітнього дня бідних Папа поблагословив скульптуру «Притулок»

Під час загальної аудієнції, що випередила відзначення Всесвітнього дня бідних, Папа поблагословив скульптурну композицію, покликану звернути увагу на потреби безтрибульних.

Про це пише Vatican News.

У неділю, 13 листопада 2022 р., відзначатиметься VI Всесвітній день бідних. З цієї нагоди Папа Франциск поблагословив черговий твір канадського скульптора Тімоті Шмальца, яка висвітлює проблеми людей без постійного місця проживання. Сталося це під час загальної аудієнції в середу, 9 листопада.

Композиція «Притулок» зображає голуба, який накриває ковдрою безпритульного, що спить на землі. Вона виготовлена в натуральний зріст, а натхненниками стали духовні сини й доньки святого Вікентія де Поля. Скульптура, яку поблагословив Папа, призначена на підтримку їхньої ініціативи, присвяченої бездомним.

«Мені спало на думку, – розповів митець в інтерв’ю для Vatican News, – зобразити голуба як символ Святого Духа, Який дає сили для того, щоби одягнути нагого. Мене це зворушило і я вирішив зробити скульптуру, що зображує голуба, який прикриває безпритульного покривалом. Я хочу, щоби мої твори вказували на те, що піклування про вбогих є нашим моральним обов’язком, як про це йдеться у 25-й главі Євангелія від Матея. Тут маємо символ Святого Духа в дії. Я замислювався над тим, як умовно зобразити наш обов’язок перед безпритульними. Сподіваюся, що символ голуба, який силою своїх малих крил накриває бездомного, спонукає нас, аби ми те саме чинили нашими руками. І той факт, що скульптуру поблагословив Папа, цьому допоможе».

Копії скульптури будуть встановлені в різних місцях, аби підтримати кампанію Вікентійської родини «13 Домівок», яка ставить перед собою мету дати дах над головою 10 тисячам безпритульних у 160 країнах світу, в яких служать послідовники святого Вікентія де Поля. Назва ініціативи покликається на епізод з життя цього святого, який 400 років тому подбав про 13 помешкань для покинутих дітей у Парижі.

«Насамперед потрібно перемінювати людське серце, зігріти його та спонукати до роздумів. Безпритульні часто є невидимими, і у цьому полягає перший виклик, перше завдання. Зробити так, аби їх помічали. Цьому має послужити ця скульптура», – зазначає Тімоті Шмальц, статуя якого, присвячена мігрантів, кілька років тому була встановлена на площі Святого Петра у Ватикані.

Схожі новини:

Поширити новину: