На Львівщині переселенці відновили покинуті польські могили

У парафіяльному домі св. Йоана Павла ІІ у Львові-Сокільниках живе 105 біженців з окупованих територій України або територій бойових дій. Загалом впродовж війни там проживало понад 5 тисяч людей. Заохочені священником, деякі з них долучилися до спільної праці і привели до ладу могили на кількох цвинтарях.

«Це чудово, що мешканці нашого дому зробили щось, чого я не міг зробити впродовж багатьох років: підняти з землі і відновити могили на кількох цвинтарях: у Сокільниках і Волкові, – розповідає отець Григорій Драус, настоятель парафії Йоана Павла ІІ у Львові-Сокільниках. – Деякі надгробки були вже кілька десятків років присипані землею, на них росли дерева… Я попросив їх, і вони пішли та самі подавали ідеї, як ці надгробки відновлювати. Внутрішньо переміщені особи, які мусили залишити свої домівки і могили своїх близьких, дбають про могили тих, чиї діти і внуки мусили звідси виїхати».

Біженці згрібали листя на зарослих могилах, пололи густу рослинність, піднімали перекинуті плити пам’ятників і очищували їх. Один із них, Руслан із Нікополя, розповів: «Ми самі – переселенці. Ми робимо добру роботу. Я маляр і штукатур, тому сам їх підправляю, ставлю і відновлюю».

Семінарист Мігуель Кампомар з іспанської родини, який все життя провів у Києві, тепер проходить практику у отця Дауса. Зокрема допомагає йому дбати про осередок для біженців. Він говорить: «Ми тут були перед урочистістю Всіх Святих, і отець Григорій казав, що треба щось зробити з цими польськими могилами, про які ніхто не дбає. Ми прибрали на всіх могилах, і тепер маємо добрий результат. Адже на деяких з них був ліс».

«Ми робимо щось прекрасне і отримуємо від цього задоволення. Тепер – порядок і чистота, щоб усе було добре, – говорила Марина з Запоріжжя. – Раніше тут все було занедбане, а ми відновили могили».

Біженці подбали про могили, зокрема, Леона і Марії Чарнецьких (з 1927 року), Ружі Речух, Вавжинця Германовича, Францішка Дзєдзіца. Біля могили о. Ромуальда Станкєна поклали останки Григорія Коголоша, який помер під час пологів 19 жовтня 2022 року. Його мати знайшла прихисток у домі святого Йоана Павла ІІ.

«Ми також маємо багато померлих, але не можемо поїхати до них, тому допомагаємо, як можемо. Як бачите, прибираємо. Звісно, ми не знаємо, але, може, хтось зробить це саме для нас», – сказала Роза із Запоріжжя.

До Другої світової війни у Сокільниках проживали майже виключно поляки. Після 1945 року більшість з них оселилася на західних землях післявоєнної Польщі.

Текст: Ольга Лозінська

Схожі новини:

Поширити новину: