Папа Франциск: війна повсюди є поразкою людства

Зустрічаючись із представниками Світового єврейського конгресу, Папа Франциск підкреслив, що «святотатська війна в Україні» несе загрозу як християнам, так і євреям, а тому закликав до спільних зусиль, аби зупинити цю війну.

Про це пише Vatican News.

«Цей візит засвідчує та зміцнює узи дружби, які нас поєднують», – сказав Папа Франциск, приймаючи у вівторок, 22 листопада 2022 року учасників зустрічі виконавчого комітету Світового єврейського конгресу. Він додав, що католиків і євреїв поєднують «неоціненні духовні скарби», починаючи від віри в Творця неба і землі, Який кожну людину творить на Свій образ і подобу, Який об’явився Своєму створінню, із Яким можемо вступати в стосунки, стаючи співробітниками «Його провидінної волі».

Утиски й експлуатація не матимуть останнього слова

Глава Католицької Церкви також зауважив, що ми маємо схоже бачення кінця, уповаючи на те, що наша життєва дорога веде не в нікуди, але до зустрічі з Всевишнім, «Який по звершенні днів обіцяв нам вічне царство миру, де скінчиться все те, що загрожує життю та людському співіснуванню». «Наш світ позначений насильством, і це сумно, утисками та експлуатацією, але все це не матиме останнього слова: вірна обітниця Вічного говорить нам про майбуття спасіння, про нове небо і нову землю, де мир і радість постійно перебуватимуть, де смерть буде назавжди усунута, де Він утре сльозу на кожному обличчі, де не буде більше жалоби та скорботного плачу», – сказав Папа, зауваживши, що це Сам Господь буде нашим майбуттям, і хоч християнство та юдаїзм мають відмінні бачення щодо її сповнення, «втішлива обітниця, яка є спільною, залишається», підтримуючи нашу надію та наші зусилля.

Щоб мир не був обітницею з іншого світу

«Дорогі друзі, в світлі релігійної спадщини, яку поділяємо, дивімося на теперішність як на виклик, який є спільним, як на заклик діяти разом», – вів далі Єпископ Риму, зауваживши, що на спільнотах віруючих лежить завдання трудитися над тим, щоби наш світ був більш братерським, «борячись проти нерівності та підтримуючи якомога більшу справедливість, аби мир не залишався обіцянкою з іншого світу, але ставав дійсністю в цьому». Адже «дорога мирного співіснування починається зі справедливості, що разом з істиною, любов’ю та свободою, є фундаментальними передумовами для тривалого миру в світі».

«Спільні та конкретні ініціативи, спрямовані на підтримку справедливості, вимагають мужності, співпраці та креативності. І вони отримують велику користь від віри, від здатності уповати на Всевишнього та піддатися Його проводові, а не чисто земних інтересів, які завжди є негайними та недалекоглядними, частковими та неспроможними охопити цілісність», – додав він.

Робімо все можливе, щоби зупинити війну

Підсумовуючи, Папа нагадав, що у багатьох частинах світу мир перебуває під загрозою. «Визнаймо разом, що війна, кожна війна, завжди, за будь-яких умов і повсюди, є поразкою для всього людства! Маю на думці війну в Україні, велику війну, святотатську війну, що однаково загрожує євреям і християнам, позбавляючи їх близьких людей, домівок, благ і самого ж життя! Лише в серйозному бажанні зблизитися одні з одними та в братерському діалозі є можливим приготувати терен для миру. Як євреї та християни, стараймося чинити все те, що по-людськи є можливим, аби зупинити війну та відкрити дороги миру», – закликав Святіший Отець.

Схожі новини:

Поширити новину: