Папа ректорам семінарій і форматорам: супроводити в молитві та близькості

Спілкуючись із ректорами і форматорами латиноамериканських семінарій, Святіший Отець розповів про чотири виміри близькості, якими повинен відзначатися священник.

Про це пише Vatican News.

Сьогодні у Ватикані оприлюднено звернення Папи до учасників курсу для ректорів і форматорів латиноамериканських семінарій, організованого Дикастерією в справах духовенства, сказане експромтом. Зустріч відбулася 10 листопада 2022 року. Під час неї він вручив на письмі приготовану промову та поділився кількома думками про священиче життя і виміри формації у духовних семінаріях.

Виміри близькості, які виражають риси Бога

Папа Франциск, говорячи про розпізнавання, якого вимагається від форматорів, сказав, що воно передбачає молитву та супровід, вказуючи на близькість Бога. «І є два прикметники цієї близькості Бога: Бог близький милосердям і ніжністю», – сказав Святіший Отець, відзначаючи також чотири аспекти близькості священника. Перший з них – це близькість до Бога. «Знайте, священник, який не молиться, перетворюється на непотріб», – зауважив Папа, додаючи, що в такому випадку священник потрапляє в посередність, яка є гіршою за смертний гріх, що лякає та заохочує до покаяння, на відміну від посередності. «Будь ласка, моліться серйозно і попросіть тих, хто супроводжує вас духовно, навчити вас молитися. Довіртеся способу молитви супроводжуючої особи чи духовного супутника, якого маєте. Будь ласка, не віддаляйтеся від цього», – закликав Святіший Отець. Продовжуючи тему молитви, він сказав, що чим більше священик зайнятий, тим більше часу він має витрачати на молитву, тобто наближатися до Господа завдяки молитві. Друга близькість, якою повинен відзначатись священник – це близькість до єпископа не як до адміністратора, а як до батька з належним виявом поваги.

Близькість між священниками та з Божим людом

Третій вимір близькості стосувався близькості між співбратами у священстві. На думку Папи, вимір братерства є ключовим, щоб остерігатися від бурчання, говорячи натомість про священників як про приятелів. І цього треба навчати семінаристів. «Якщо ви бачите семінариста, який має довгий язик, відправте його трохи назовні, нехай спробує важку роботу, щоб зрозуміти, наскільки це важка робота, а потім подивитеся, чи приймати його назад, чи ні», – порадив Святіший Отець. Він також вказав на потребу близькості з Божим людом. «Не забувайте свій народ. І навчіть семінаристів відчувати любов до свого народу, з якого вони вийшли. Їм не потрібно вдавати з себе позаземних істот, через те, що вони вивчають філософію, теологію чи щось схоже, оскільки вони стануть священиками, які віддалені. Нехай вони не забувають запах Божого люду, які є мотивом їхнього перебування у семінарії», – закликав Папа Франциск. На завершення він заохотив ректорів і форматорів латиноамериканських семінарій до братерства, яке допомагає нам рухатись вперед та виражається через спільні заняття.

Схожі новини:

Поширити новину: