Єпископ Малий: Бог співстраждає з сучасною людиною

2 листопада, у день спомину всіх померлих вірних, львівські римо-католики традиційно зібралися біля могили св. Йосифа Більчевського на Янівському цвинтарі. Тут цього року Львівський митрополит освятив відновлений надгробок отця Кароля Ястрембського, довголітнього настоятеля Митрополичої базиліки у Львові, а також надгробок Олександра Шатковського, січневого повстанця.

Святу Месу очолив архієпископ Мечислав Мокшицький, а проповідь виголосив єпископ-помічник Львівської архідієцезії Леон Малий.

На початку проповіді єпископ Леон зацитував місцевого архієпископа святого Юзефа Більчевського, який понад 100 років тому писав до вірян у Львові. Він прагнув, щоб кожен осягнув спасіння, незважаючи на тогочасні труднощі у житті кожного християнина. Дорогу до спасіння він вказував через Євхаристію. Не раз він говорив про образи з катакомб, коли перші християни використовували як свою позначку знак риби.

«Як риба не може жити без води, але лише занурена в воді в повноті почувається щасливою, так само людина має бути занурена в Христа, незважаючи на різні труднощі: на те, що є епідемія, війна. Людина має пам’ятати, що Бог про неї не забув, Бог про неї пам’ятає, плаче над її недолею, як Ісус плакав над смертю Лазаря. Бог співстраждає з сучасною людиною та хоче розв’язати кайдани гріха кожного з нас, які гірші за смерть. Людина потребує спасіння», – наголосив єпископ Леон.

«Ми на місці, де лежать люди святі, де лежить святий Йосиф Більчевський, який на початку століття закликав: люди, моліться. На початку століття і Матір Божа у Фатімі закликала: моліться, щоби не було війн. І була Перша, і Друга світова війни. І сьогодні, коли бачимо ціле наше суспільство… Скільки людей сьогодні молиться? Скільки людей сьогодні довіряє Богу?

Дай Боже, щоби за заступництвом наших святих, наші померлі були взяті до неба, заступались за нас, щоб ми не змарнували наше життя, і так само осягнули спасіння в небі», – підсумував проповідник.

Після Святої Меси Львівський митрополит очолив молитовну процесію алеями кладовища.

Завдяки благодійникам з Польщі та волонтерам польських організацій міста Львова на могилах на Янівському кладовищі були запалені лампадки. На завершення архієпископ Мечислав Мокшицький подякував присутнім за участь в спільній молитві.

За матеріалами сайту Львівська архідієцезія.

Схожі новини:

Поширити новину: