Закарпаття: новий дім для дітей з-під Маріуполя

До повномасштабного вторгнення Росії у Піонерському, що під Маріуполем, діяв дім «Ковчег миру». Тут під опікою родини Завадських діти отримували все необхідне та корисно проводили час. Після тимчасової евакуації до Польщі, велика родина переїхала на Закарпаття.

Про це пише Мукачівська дієцезія.

Залишити свій дім та тікати від знищення – це гіркий досвід багатьох родин з дітьми, котрий вони пережили. У Піонерському, що біля Маріуполя, довший час функціонував дім «Ковчег миру» під опікою сім’ї Володимира та Оксани Завадських. Неодноразово їх відвідував президент Карітас-Спес о. Петро Жарковський.

Родина мала великий дім, куди приходили діти, які тут знаходили прихисток – отримували їжу, а також вчилися, молилися. Коли у лютому почалася повномасштабна війна, то мама-опікунка пані Оксана з дітьми виїхали у Польщу, де вони були до кінця літа.

Нещодавно генеральний вікарій Мукачівської дієцезії о. Петро Жарковський запропонував для родини будинок у Середньому. Цей дім колись був у користуванні будинку сімейного типу, але вже певний час пустує, оскільки сім’я виїхала звідти.

Оглянувши будинок, пан Володимир погодився, що можуть тут поселитися з дітьми, котрими вони опікуються. Таким чином з благословення Апостольського адміністратора Мукачівської дієцезії єпископа Миколи Лучка ОР було укладено договір і дієцезія дала цей будинок у користування сім’ї Завадських. Було проведено ремонт та привезено меблі. Коли є можливість, то від Карітасу направляються спонсори, які можуть допомогти родині, у якій 23 дитини різного віку. Менші вже почали ходити у школу у Середньому, старші влаштовуються на роботу.

«Один цей дім – це мало для такої родини. Оскільки він не такий великий. Адже там 23 дітей і 5 дорослих. Тож з допомогою чеського Карітасу на цій території планується поставити вісім модульних будиночків», – розповів о. Петро Жарковський.

Карітас Чехії охоче посилає різноманітну допомогу на Закарпаття, а тепер також побудують модульні будинки.

Тетяна Решетар

Фото: родина Завадських, курія Мукачівської дієцезії

Схожі новини:

Поширити новину: