Папа: просімо благодаті бачити і милосердитися над тими, кого зустрічаємо

Бачити і співчувати, як дві риси, яких християнин вчиться від милосердного самарянина, були в центрі уваги роздумів, якими Папа Франциск поділився під час недільної зустрічі з прочанами.

Про це пише Vatican News.

«Але один самарянин, що був у дорозі, зненацька надійшов на нього й, побачивши його, змилосердився», – говорить Ісус у притчі, на початку якої бачимо побитого розбійниками подорожнього, що лежить пограбований на дорозі з Єрусалиму до Єрихону і якого проігнорували священик і левіт, пройшовши повз нього і не зупинившись. Ця розповідь, записана в Євангелії від Луки, стала предметом повчання, яке Папа Франциск виголосив перед молитвою «Ангел Господній» у неділю, 10 липня 2022 року.

Учні Дороги

Промовляючи до прочан, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, Святіший Отець вказав на те, що євангелист уточнює, що самарянин «був у дорозі», тобто, мав свої плани та прямував до далекої мети, але це не завадило йому звернути увагу на те, що діялося вздовж дороги. І Господь учить нас поводитися саме так «дивитися далеко, на кінцеву мету, водночас, звертаючи велику увагу на кроки, які ми повинні зробити тут і тепер, аби її досягнути».

Папа нагадав, що перших християн також називали «учнями Дороги». За його словами, християнин дуже схожий із самарянином: він є подорожнім, знає, що ще не дійшов до мети, але кожного дня йде за Ісусом, який сказав: «Я – Дорога, Істина і Життя». «Він іде за Господом, Який не є сидячим, але завжди в мандрівці: саме на дорозі Він зустрічає людей, оздоровляє хворих, відвідує села та міста», – сказав Наступник святого Петра.

Бачити і співчувати

Як зауважив далі Святіший Отець, «учень Дороги» дедалі більше уподібнюється до свого Вчителя, йдучи слідами Христа, він вчиться «бачити та співчувати». Він «відкриває свої очі на дійсність, не є егоїстично замкнутим у коловороті своїх думок». Таким чином ця притча вчить нас «безпосередньо сприймати дійсність, перемагаючи день за днем упередженість і догматизм». Крім того, іти за Ісусом «навчає нас співчувати», тобто, помічати інших, особливо, страждаючих і потребуючих, і допомагати їм, як самарянин.

«Може трапитися так, що ця євангельська притча спонукуватиме нас обвинувачувати інших або себе, показувати пальцем на інших, порівнюючи їх із священиком і левітом, або дорікати собі, перераховуючи власний брак уваги щодо ближнього», – сказав Папа, пропонуючи, натомість, «іншу вправу».

За його словами, ми дійсно повинні визнавати, коли були байдужими, але не зупинятися на цьому, а просити в Господа благодаті «бачити і милосердитися на тими, кого зустрічаємо на своїй дорозі». «Нехай же Діва Марія супроводжує нас на цій дорозі зростання. Нехай же Вона, що показує нам Дорогу, тобто Ісуса, допоможе нам також дедалі більше ставати “учнями Дороги”», – побажав Святіший Отець.

…..

Після молитви Папа Франциск поновив свою близькість з народом України, що страждає від постійних обстрілів, підносячи молитву за всі сім’ї і за постраждалих.

Він сказав: «Поновлюю мою близькість із українським народом, який щоденно потерпає від брутальних обстрілів, за які розплачуються звичайні люди. Молюся за всі сім’ї, особливо, за постраждалих, поранених і хворих, молюся за похилих віком і дітей. Нехай же Господь покаже дорогу, щоби покласти край цій божевільній війні».

Схожі новини:

Поширити новину: