Генеральний капітул паулістів. Як євангелізувати в наш час

19 червня паулісти завершили генеральний капітул, що тривав три тижні в Італії. Новим настоятелем обрали 56-річного італійця о. Доменіко Солімана.

Важливою подією на завершення капітулу стала суботня аудієнція учасників капітулу з Папою Франциском. Святіший Отець забажав, аби аудієнція з «апостолами комунікації», як називав паулістів засновник бл. Яків Альберіоне, мала характер зустрічі, а не формальної аудієнції. Тому понтифік передав текст завчасно приготованої промови генеральному настоятелю о. Соліману та почав спонтанну промову. «Замало просто жити «в мережі» чи бути «сполученими», потрібно замислитися, наскільки наша комунікація, збагачена цифровим середовищем, дійсно зводить мости та причиняється до будування культури зустрічі», – звернув увагу Папа Франциск.

Генеральний капітул, що відбувався у реколекційному домі паулістів в Аріччі (40 км від Риму), став дуже важливою подією для згромадження. За звичай, він відбувається кожні 6 років. Цього разу, з огляду на пандемію, він був перенесений на наступний рік та монахи з усього світу зустрілися через 7 років. У капітулі взяли участь отці та брати, які представляли Європу, Південну та Північну Америку, Австралію, Африку та Азію. Загалом 61 особа. Вперше на капітул приїхав представник з України: отець Маріуш Кравєц, настоятель єдиного в Україні монастиря паулістів, що діє у Львові з 2014 року.

Найважливішим запитанням, на якому зосередились паулісти під час капітулу, було: як проголошувати Євангеліє через засоби масової інформації в сучасному світі? «Маємо собі ставити запитання, як євангелізувати сучасних людей. Іноді йдемо вперед, але з поглядом скерованим назад. Звичайно ж, маємо дивитись на нашого засновника, зрозуміти його дух, але ми живемо в інших часах, ніж він», – сказав під час капітулу бразилієць о. Вальдір Хосе де Кастро, який останні сім років був генеральним настоятелем. Монахи у своїх програмних напрямних на найближчі 6 років звернули увагу на потребу будування у дусі синодальності діалогу та єдності.

Під час капітулу паулісти з різних країн цікавились ситуацією в Україні. Всі запевняли у молитві в намірі миру. На завершення капітулу о. Маріуш Кравєц подарував генеральному настоятелю вишиту ікону св. Павла, яку у березні, коли для Києва був найдраматичніший час, зробила мешканка української столиці Ольга Петренко. Ця ікона – символ молитви про мир в Україні, залишиться у генеральному домі паулістів у Римі та буде пригадувати про драму, що досі триває в Україні.

О. Маріуш Кравєц

Схожі новини:

Поширити новину: