Петрів гріш: солідарність вірних на підтримку служіння і діл милосердя Папи

У Ватикані оприлюднено звіт про збірку «Петрів гріш» за 2021 рік. Завдяки приблизно 47 мільйонів надходжень вдалося зреалізувати благодійні проекти в 67 країнах світу. Серед найбільших донорів – США, Італія та Німеччина.

Про це пише Vatican News.

В день, коли Церква вшановує пам’ять святих Апостолів Петра і Павла, католики всього світу проводять збірку, яка є особливим знаком єдності з Наступником святого Петра. Мова йде про збірку «Петрів гріш», надходження з якої призначені на підтримку місії Святішого Отця та на його діла милосердя. В четвер, 16 червня 2022 року в урочистість Найсвятіших Христових Тіла і Крові, у Ватикані оприлюднено звіт про плоди цієї збірки в 2021 році.

Загальний огляд надходжень

Загалом, до фонду «Петрів гріш» протягом минулого року залучено 46,8 мільйона євро, а витрачено з нього 65,3 мільйона євро. Джерелами надходжень, крім традиційної збірки в усіх дієцезіях світу (яка минулого року дала 65% надходжень), є також окремі пожертви від інституцій та приватних осіб, що надходять до фонду через банківські перекази, заповіти, а також через формуляр на сайті https://www.obolodisanpietro.va/en/dona.html. Найбільша частка пожертв надійшла зі США (29,3%), за якими слідують Італія (11,3%), Німеччина (5,2%), Корея (3,2%) та Франція (2,7%).

Розподіл коштів

Кошти із фонду «Петрів гріш» виділяються на підтримку діяльності Римської Курії, як органу, що допомагає Папі в його місії турботи про Церкву, та на розмаїті благодійні проекти, що безпосередньо допомагають найбільш потребуючим. Із 65,3 мільйона євро, витрачених минулого року, 46,9 мільйона отримані за підсумками збірки, натомість 18,4 отримані з активів фонду.

Якщо йдеться про розподіл, то 55,5 мільйона євро були виділення на фінансування «місійних» дикастерій Римської Курії, покривши 23% їхніх видатків. Натомість, 9,8 мільйона євро стосуються благодійних проектів, і є частиною 35 мільйонів євро, які Апостольська Столиця протягом минулого року передала на допомогу дієцезіям, чернечим інституціям та вірним, які мають великі труднощі. Завдяки коштам, отриманим від фонду «Петрів гріш», здійснено 157 проектів у 67 країнах світу. Це соціальні проекти (спорудження шкіл, гуманітарна допомога, тощо) та підтримка євангелізаційної присутності (спорудження нових храмів).

Відповідальність всієї Церкви

Минулого року, напередодні збірки «Петрів гріш», Префект Секретаріату з економічних питань о. Хуан Антоніо Ґерреро Альвес підкреслював важливість участі в збірці такими словами: «Важливо співпрацювати, бо годі уявляти, що місія Церкви може підтримуватися без внеску вірних. Звіщення Євангелія в усьому світі, з усім тим, що це включає, передбачає також структуру підтримки».

Схожі новини:

Поширити новину: