Папа: поверхнева підготовка до шлюбу – передумова численних криз

15 червня побачив світ документ «Катехуменальні маршрути для подружнього життя», який приготувала Дикастерія в справах мирян, сім’ї та захисту життя. Передмову до нього написав Святіший Отець, наголошуючи на необхідності якісної передшлюбної катехизації, яка допоможе молодій сім’ї подолати різноманітні труднощі на їхній спільній дорозі життя. Окрім того, йдеться також про постійний супровід подружніх пар та тих пар, які зазнали невдачі свого шлюбу.

Про це пише Vatican News.

Супроводжувати з почуттям відповідальності

Папа Франциск пише: «Церква в будь-який час покликана заново сповіщати, особливо молоді, красу і надмір благодаті, які містяться в Святому Таїнстві Подружжя і в сімейному житті, яке випливає з нього». Він відзначає серйозне занепокоєння з приводу того, що через надто поверхневу підготовку до подружжя, молоді сім’ї зустрічаються з реальним ризиком укласти недійсний шлюб або такий, який має настільки слабкі підвалини, що за короткий час подружжя «розвалюється» та не може протистояти навіть першим неминучим кризам. «Ці невдачі несуть з собою великі страждання і залишають у людей глибокі рани. Вони залишаються розчарованими, засмученими, а в найболючіших випадках навіть перестають вірити в покликання до любові, вписане самим Богом у серце людського буття», – зауважує Святіший Отець. Тому він наголошує на першочерговому обов’язку необхідної підготовки до Святого Таїнства Подружжя. Перш за все, існує обов’язок «супроводжувати з почуттям відповідальності тих, хто виявляє свій намір об’єднатися в шлюбі, щоб їх вберегти від травм розлуки і вони ніколи не втратили довіру до любові», – наголошує Папа Франциск

Однакове ставлення матері-Церкви до своїх дітей

Святіший Отець пише, що Церква як мати повинна приділяти всім однакову турботу, однакову увагу та однаковий час. «Присвятити час – це ознака любові: якщо ми не приділяємо час людині, це ознака того, що ми її не любимо. Це часто спадає на думку, коли я думаю, що Церква приділяє багато часу, кілька років, готуючи кандидатів до священства чи богопосвяченого життя, але вона приділяє мало часу, всього кілька тижнів, для тих, хто готується до шлюбу. Подібно до священників і богопосвячених осіб, подружжя також є дітьми матері-Церкви, і така велика різниця в ставленні не є правильною», – відзначає Папа Франциск. Він підкреслює важливу роль у Церкві подружніх пар, які є опорами парафій, волонтерських організацій та різного роду церковних спільнот. «Вони є справжніми “охоронцями життя” не тільки тому, що народжують дітей, виховують їх і супроводжують їхнє зростання, але й тому, що піклуються про літніх людей у сім’ї, посвячуються служінню людям з інвалідністю», – пише Святіший Отець. Сім’ї складають тканину суспільства, а тому обов’язком справедливості для матері-Церкви є присвятити час і енергію для підготовки тих, кого Господь закликає до такої великої місії, як сім’я.

Катехуменальні маршрути, які включають всіх

У контексті необхідності якісної підготовки до подружнього життя, Папа Франциск рекомендував запровадити катехуменат для майбутнього подружжя, розпочинаючи від приготувань до шлюбу з урахуванням майбутнього супроводу після одруження. Ця рекомендація, зокрема, втілилася у документі «Катехуменальні маршрути для подружнього життя», який розробив конкретні вказівки та шляхи супроводу сімей.

«Як ви побачите, йдеться про те, щоб разом із парами пройти важливий відрізок на їхньому життєвому шляху, навіть після весілля, особливо, коли вони зможуть перейти через кризи та моменти зневіри. Тому ми намагатимемося бути вірними Церкві, яка є матір’ю, вчителькою і супутницею, завжди поруч з нами», – відзначає Святіший Отець. Він також надіється на швидку появу наступного документа, який вказуватиме на конкретні душпастирські методи та можливі маршрути супроводу для тих пар, які пережили невдачу свого шлюбу і живуть у новому союзі або уклали новий цивільний союз. Цим жестом Церква хоче бути близькою до цих подружніх пар, щоб вони «не відчували себе покинутими і могли знайти в спільнотах доступні та братні місця прийняття, допомоги у розпізнаванні та участі», – зазначає Папа Франциск.

Новий документ як дар і завдання

Святіший Отець пише, що даний документ є даром і завданням. «Дар, тому що він робить доступним для всіх багатий і стимулюючий матеріал, плід роздумів і душпастирського досвіду, вже впровадженого в різних дієцезіях/єпархіях світу. І це теж завдання, адже мова не йде про “магічні формули”, які функціонують автоматично. Це одяг, який має бути “викроєно” на людей, які його носитимуть. Насправді йдеться про орієнтири, які вимагають сприйняття, адаптації та втілення в життя в конкретних соціальних, культурних та церковних ситуаціях, в яких живе кожна конкретна Церква», – зауважує Папа Франциск. Він наголошує на ефективному впровадженні тих аспектів, на які вказує документ. «Я закликаю до слухняності, завзяття та креативності пастирів Церкви і їхніх співробітників, щоб виконувати цю життєво важливу й невід’ємну роботу формування, звіщення та супроводу сімей, яку Святий Дух просить нас реалізовувати в цей момент», – зазначає Святіший Отець.

На завершення своєї передмови Папа Франциск закликав робити мужні кроки у процесах душпастирського оновлення. «Віддаймо свій розум і серце на служіння майбутнім сім’ям, і я запевняю вас, що Господь підтримає нас, дасть нам мудрість і силу, причиниться до зростання ентузіазму нас усіх і, перш за все, дасть нам відчути “приємну та втішну  радість євангелізації” (Evangelii gaudium, 9), коли ми сповіщаємо новим поколінням Євангеліє сім’ї», – пише Папа Франциск.

Схожі новини:

Поширити новину: