Папа: неможливо нести мир, якщо сам не перебуваєш в мирі

Про покликання Христових учнів як спадкоємців Ісусового миру говорив Папа Франциск під час недільної зустрічі з прочанами.

Про це пише Vatican News.

Молитися про Господній мир, просити його для себе, для тих, хто поруч, для тих, кого зустрічаємо кожного дня, як і для провідників народів заохотив Папа Франциск, підсумовуючи свої роздуми, якими він поділився перед молитвою «Царице Неба» в неділю, 22 травня 2022 р., коментуючи прощальні слова Ісуса, сказані під час Тайної вечері. «Мир залишаю вам», – сказав Христом, відразу додаючи: «Мій мир даю вам».

Джерело миру

Як зауважив Святіший Отець, Ісус прощається словами, що виражають спокій, але робить це в зовсім неспокійний період: Юда вийшов, щоб зрадити, Петро от-от зречеться, інші повтікають… Але Господь не докоряє, не вживає суворі слова. Його останні слова «є немовби есенцією всього Його життя». Хоч відчуває страх і біль, Він не дає волю образі та протестові, не піддається гіркоті, не виплескує почуття… «Він перебуває в мирі, в мирі, який випливає з Його лагідного серця, наповненому довір’ям. Звідсіля випливає мир, який Ісус залишає нам», – сказав Папа, наголосивши, що «неможливо давати мир, якщо не перебуваєш у мирі».

За словами Наступника святого Петра, Ісус показує нас, що лагідність можлива, Він «втілив її саме у найважчі хвилини». Його бажанням є, щоб і ми, «спадкоємці Його миру», поводилися так само. Ісус хоче, щоб ми були «лагідними, відритими, готовими вислухати, здатними згладжувати суперечки та ткати порозуміння. Це означає свідчити Ісуса та вартує більше від тисяч слів і багатьох проповідей», – наголосив Святіший Отець, заохочуючи замислитися над тим, чи ми дійсно так поводимося.

Особливий дар

Папа визнає, що ця лагідність не є дається легко. Розряджати конфлікти вимагає великих зусиль на кожному рівні. Тому треба звернути увагу на другий вислів Ісус: «Даю вам мій мир». Ісус знає, що ми самі неспроможні зберегти мир, який «є нашим зобов’язанням», але, перш усього, «Божим даром». Цим даром є Святий Дух, Дух Ісуса, «Божа присутність у нас», «сила Божого миру». Саме Він «обеззброює серце та наповняє його спокоєм» та «дає нам силу прощати та розпочинати наново».

Підсумовуючи, Святіший Отець зазначив, що жоден гріх, жодне падіння «не повинно знеохочувати нас наполегливо просити про дар Святого Духа». Чим більше відчуваємо, що наше серце є збудженим, тим більше ми повинні просити Бога Духа миру. «Навчімося повторювати кожного дня: “Господи, дай мені Твій мир, дай мені Святого Духа”. […] Й просімо про це також для тих, хто живе поруч з нами, кого зустрічаємо кожного дня і для провідників народів», – заохотив Папа, побажавши: «Нехай же Богородиця допоможе нам приймати Святого Духа, щоби бути миротворцями».

Оплески для блаженної

Після проказування молитви «Царице Неба» Папа Франциск скерував свою думку до французького міста Ліон, де пополудні цього дня запланована беатифікація Полін-Марі Жаріко, засновниці Товариства поширення віри. «Ця мирянка, що жила в першій половині ХІХ століння, булу сміливою жінкою, уважною до переміни часу та позначеною універсальним баченням місії Церкви. Нехай же її приклад пробудить в усіх прагнення через молитву та діла милосердя брати участь у поширенні Євангелія в світі. Оплески для нової блаженної!».

Схожі новини:

Поширити новину: