Кардинал Оллеріш: аби мир у Європі став менш крихким

У заяві з нагоди Дня Європи, що відзначається 9 травня, Президент Комісії Єпископатів Європейського Союзу (COMECE) зазначив, що «від початку агресії російських військ проти України 24 лютого» вони моляться і надіються на мир. Він підкреслив, що заявка України на членство в ЄС «заслуговує на позитивну та реалістичну відповідь».

Про це пише Vatican News.

9 травня в Європейському Союзі та інших країнах відзначається День Європи. З цієї нагоди Президент Комісії Єпископатів Європейського Союзу (COMECE) кардинал Жан-Клод Оллеріш, SJ, оприлюднив заяву під назвою «Вірність європейським цінностям». У цій заяві, опублікованій на офіційному вебпорталі COMECE, велика увага приділяється війні в Україні та перспективі її вступу в ЄС.

Вірність цінностям передбачає зміни

Кардинал Оллеріш підкреслив, насамперед, що процес об’єднання Європи, започаткований Декларацією Шумана, «ще далекий від завершення», і що «Католицька Церква в Європі й надалі залишатиметься вірним і чесним супутником на цьому шляху та в цьому процесі».

Автор заяви вказав на постійну динаміку суспільства, яка повинна спонукати адаптуватися та до мінливих обставин та покращувати внутрішню роботу. З його словами, зміни часто є необхідними саме для того, «аби зберегти добрі початкові спонуки» та основні цінності. Цілі, які поставили перед собою засновники Європи, – «збереження миру та безпеки, досягнення сталого розвитку та процвітання шляхом спільного здійснення частини національного суверенітету» – ґрунтуються на спільних цінностях, «таких як свобода та пошана до гідності кожної людини й людських прав, демократія і верховенство права, солідарність і субсидіарність».

«Сьогодні ми, мабуть, живемо у світі, де вірність цьому натхненню та цим цінностям знову означає передбачити зміни для Європейського Союзу, – зауважив Жан-Клод Оллеріш. – Останнім часом стали очевидними два напрямки змін. Один пов’язаний з Конференцією про майбутнє Європи, другий – з війною в Україні».

Пропозиції щодо майбутнього Європи

9 травня в Страсбурзі відбулася церемонія закриття Конференції про майбутнє Європи – ініціативи, що була започаткована Європейською комісією та Європейським парламентом наприкінці 2019 року з метою залучення громадян до дискусії щодо середньо- та довгострокового майбутнього ЄС та щодо реформ, які слід провести в його політиці та установах. Під час цього заходу очільникам європейських інституцій вручили 49 пропозицій, що були прийняті консенсусом 30 квітня на пленарному засіданні Конференції про майбутнього Європи. Більшість пропозицій та ідей Конференції, як підкреслив ієрарх, стосуються навколишнього середовища та зміни клімату, цифрової трансформації, соціальної ринкової економіки та ролі ЄС у світі.

ЄС: перспективи України та низки інших європейських країн

«9 травня 2022 року є особливою річницею ще й тому, що в Європі знову триває війна, – підкреслює очільник СОMECE. – Вона вже спричинила дуже багато жертв і руйнувань. Від початку агресії російських військ проти України 24 лютого ми молимося і сподіваємося на мир. ЄС та його держави-члени запропонували Україні гуманітарну, фінансову та військову підтримку». Він додав, що питання оборони та безпеки є пріоритетом більшості громадян, і висловив сподівання, «що мир у Європі та в світі стане менш крихким» і що завдяки домовленостям зменшиться використання зброї. «Крім того, 28 лютого український уряд подав заявку на членство в ЄС, – додав він. – Це прохання заслуговує на позитивну та реалістичну відповідь. Україна, а також Молдова, Грузія та всі інші європейські країни, зокрема в регіоні Західних Балкан, які зверталися з таким же запитом у минулому та здійснили значні реформи, потребують надійної перспективи приєднання».

Внесок Католицької Церкви

На завершення кардинал Оллеріш вказав на важливий внесок Католицької Церкви у процес європейського об’єднання та утвердження його основних цінностей. «Висловлення певних застережень щодо окремих питань політики не може змінити цього, – додав він. – Цього 9 травня ми хочемо заохотити політичне керівництво в інституціях та державах-членах Європейського Союзу прийняти нові виклики та можливості, що виникатимуть».

Схожі новини:

Поширити новину: