«Кольори Кармелю». Завершились реколекції для юнаків

Саме під гаслом «Кольори Кармелю» відбувались чергові реколекції для юнаків. Цього разу босі кармеліти організували реколекції у Брюховичах, що під Львовом. 

У реколекціях, що відбувались у Домі паломника взяло участь 14 юнаків з Ворзеля, Коростишева, Бердичева, Хмельницького, Чорткова, Львова, а також двоє чоловіків із світського Кармелю Бердичева.

Тема реколекцій – «Кольори Кармелю». Для тих, хто добре знає кармелітів, то однім із головних кольорів є коричневий, товаришує йому білий. Габіт кармеліти і кармелітки мають коричневий, а плащ – білий. Ці самі кольори знаходимо в гербі – стилізована гора Кармель коричневого кольору на білому фоні.

Під час реколекції хлопці дізнавалися про звичаї, які підтримуються в кармелітських спільнотах. Реколекціоніст о. Рафал Мишковський OCD пояснив значення окремих частин габіту босого кармеліта: туніки, скапулярію, каптура, поясу з розарієм, а також білого плаща. Особливе зацікавлення викликав хрест, який зазвичай не видно, бо він приховується під скапулярієм, однак прикріплений до туніки біля серця монаха.  Також говорили про цілий процес формації: постулат, новіціат, семінарія, тимчасові та вічні обіти. За допомогою коротких фільмів учасники ознайомились з життям та діяльністю босих кармелітів на різних континентах.

Реколекції дали змогу відволіктись думками від реальності війни, яка триває в Україні, однак оточуюче середовище повертало нам свідомість особливого часу, який переживаємо. У Домі паломника в Брюховичах перебуває більше ста осіб, які змушені були втікати від небезпеки агресії російської армії. Поруч із нами розташовувались кімнати внутрішньо переміщених осіб, деякі з них приходили до нас на Святу Месу чи молитву, а також разом із учасниками реколекцій грали у футбол чи волейбол. Було помітно, що велика кількість дітей, завдяки гостинності господарів, почувається тут добре. 

Ми мали можливість побувати у кімнатах, де перебував святий Йоан Павло ІІ у 2001 році, а також залі, де відбуваються засідання Конференції єпископів РКЦ в Україні. Протягом двох вечорів на запрошення семінаристів Львівської архідієцезії відбувався футбольний матч.

Родзинкою реколекцій була мандрівка Львовом кармелітськими слідами. У колишньому кармелітському храмі святого Михаїла, яким зараз опікуються монахи студити, місцевий диякон Володимир розповів про історію та архітектуру святині, вказуючи на цікаві факти пов’язані з
кармелітами.

Друга споруда неподалік – це колишній костел монастиря босих кармеліток. Найбільш цікавою і привабливою для нас виявилась каплиця Розена, якою опікуються отці домініканці, що розташована в одному з приміщень давнього монастиря кармеліток. Про її особливості розповів
нам отець Томаш Словінський OP.

Реколекції – це час особистої зустрічі з Богом, відкриття на спільноту, пізнавання духовного багатства Церкви. Думаю, що всі ці елементи в короткому часі було нам дано пережити. Богу слава за кожного учасника реколекцій, за людей, які нас прийняли та нам товаришували. Слава
Господу за красу та різноманітність Церкви!

Босі кармеліти

Схожі новини:

Поширити новину: