Кардинал Сандрі: отруєні імперіалістичним минулим сіють смерть

Проповідуючи під час Святої Меси для учнів та керівництва формаційного навчального закладу податкової поліції Італії, Префект Конгрегації Східних Церков наголосив на необхідності «будувати новий світ без жодних викривлень, завжди підкреслюючи та захищаючи гідність кожної людини та братерства». Кардинал Сандрі зауважив, що серце кожного, хто чинить зло, перебуває у прірві, спустошене самотністю.

Про це пише Vatican News.

«Також і в наш час серед можновладців країн є ті, хто засліплений поглядом у минуле імперіалістичного панування, і отруєні цим баченням, вони здатні поширювати смерть і спустошення, топтати життя і гідність тих, на кого нападають», – на цьому наголосив кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації Східних Церков, під час Святої Меси, яку він очолив у катедральному соборі італійського містечка Орвієто з нагоди зустрічі з учнями та керівництвом формаційного навчального закладу податкової поліції Італії.

Перед Месою кардинал відвідав казарму навчального закладу, де зустрівся із 140 студентами та офіцерами. Під час їхньої зустрічі ієрарх розповів про ситуацію в Східних Церквах, а особливо, в Іраку та Сирії, приділивши також окрему увагу кривавій війні в Україні.

У катедральному соборі, звертаючись у своїй проповіді до майбутніх службовців італійської податкової поліції, кардинал Леонардо Сандрі прокоментував біблійний уривок, в якому народ, якого Мойсей провадить по пустелі, у певний момент починає нарікати на Мойсея і на самого Бога. Цей досвід, як підкреслив проповідник, часто повторюється в людській історії.

«Також і в наш час, – наголосив він, – серед можновладців країн є ті, хто засліплений поглядом у минуле імперіалістичного панування, і отруєні цим баченням, вони здатні сіяти смерть і спустошення, топтати життя і гідність тих, на кого нападають, але врешті-решт також і тих, кого послух спонукає чинити такі жахливі злочини». Префект Конгрегації Східних Церков додав, що в цьому контексті є актуальним заклик Папи Франциска, висловлений в енцикліці Fratelli tutti: «будувати новий світ без жодних викривлень, завжди підкреслюючи та захищаючи гідність кожної людини та братерства, і таким чином, будувати нову цивілізацію, в якій люди щодня живуть у мирі, взаємопошані, примиренні та діалозі».

Звернути свій погляд на Розп’ятого

Кардинал Сандрі зазначив, що Ісус на хресті, перебуваючи в глибокій агонії та муках, ввіряється Богові й промовляє: «Отче, прости їм, бо не знають, що роблять» і «Отче в руки Твої віддаю Мого духа». «Ті, хто чинить зло, – зауважив ієрарх, – знаходить підтримку в злі інших, так як це сталося між історичними суперниками, – римським намісником Пилатом, царем Іродом і провідниками синедріону, – які вирішили розіп’яти Ісуса. Насправді, серце кожного з них перебувало в прірві, спустошене самотністю, у відчаю, як і Юда, який, зрештою, не витримав, вирішивши позбавити себе життя. Однак, Христос жертвує своє життя за людство, прощаючи також своїх ворогів, пропонуючи беззастережне спасіння, щоб кожен навчився дивитися, звернути свій погляд на Нього».

Схожі новини:

Поширити новину: