Папа: Навіщо починати війну через конфлікти, які слід вирішувати через діалог

Приймаючи волонтерів, які здійснюють гуманітарні проекти, пов’язані з гарантуванням доступу до питної води, Святіший Отець розкритикував нездатність людства об’єднати зусилля для подолання справжніх проблем нашої цивілізації.

Про це пише Vatican News.

«Навіщо розпочинати війну через конфлікти, які ми повинні би вирішити, розмовляючи по-людськи. Чому б не об’єднати наші сили та наші ресурси для спільної боротьби в справжніх цивілізаційних битвах: боротьбі з голодом і спрагою, боротьбі проти хвороб та епідемій, боротьбі проти бідності та сучасних форм рабства. Чому?» – такі запитання прозвучали з уст Папи Франциска під час зустрічі із волонтерами італійської асоціації «Я був спраглий», яка трудиться у сфері забезпечення доступу до питної води, здійснивши 47 гуманітарних проектів у 13 країнах світу, насамперед, в Африці.

Приймаючи в понеділок, 21 березня 2022 року, 60 представників цієї організації, Святіший Отець підкреслив, що доступ до води, особливо, питної та чистої, є «критичною точкою для теперішності та найближчого майбутнього людського роду». Йдеться про «пріоритетне питання для життя на планеті та миру між народами», яке «стосується всіх».

«Дорогі друзі, спрага не завдає болю, якщо є достатньо питної води. Але ми знаємо, що якщо її не вистачає, і не вистачає тривалий час, то спрага може стати нестерпною. Життя на Землі залежить від води; також і життя нас, людських істот. Всі ми, для того, щоб жити, потребуємо сестри-води», – сказав Папа, підкреслюючи необхідність об’єднати зусилля людства для того, щоби виграти «справжні цивілізаційні битви», до яких він зараховує гарантування доступу до питної води.

Святіший Отець зауважив, що певні рішення «не є нейтральними», адже призначення великої частини видатків на озброєння означає забрати їх з інших напрямків, «ще раз забрати їх у тих, кому не вистачає найнеобхіднішого». «Який сенс має робити спільні урочисті зобов’язання на міжнародному рівні, брати участь у кампаніях проти бідності, проти голоду, проти нищення планети, якщо потім повертаємося до старого пороку війни, до старої стратегії збройної могутності, що повертає все та всіх у минуле?» – запитував Папа, підкреслюючи, що війна – це завжди крок назад.

Схожі новини:

Поширити новину: