Єпископ Кава: Ми не маємо покладати надію на людей, а лише на Бога

Слово єпископа-помічника Львівської архідієцезії Едварда Кави OFMConv.

«Триваємо у Великому пості. У духовній пустелі. Напевно ви всі зі мною погодитесь, що нашою пустелею сьогодні є війна. Війна, яка триває тут і зараз – у нашій країні. Гинуть жінки і діти, люди похилого віку, цивільні і військові. І ми не знаємо в який момент і з якої сторони нам можуть заподіяти зло і навіть вбити. Людина в пустелі беззахисна. Людина в пустелі немає нічого, що би її захищало. Так, як і ми сьогодні. На пустелі присутній теж диявол, який спокушає всіх нас, кожного без винятку. Але диявол завжди повторюється і лише Бог кожного разу створює щось нове. Бог завжди оригінальній. Диявол все робить по тій самій схемі і ми це сьогодні бачимо. Навіть армія ворога – це злочинці, які діють за старими совєцькими методами і не мають ані принципів, ані совісті, ані почуття відповідальності.

Тож як диявол може нас сьогодні атакувати? Чим може нас спокушати? Ми сьогодні маємо спокусу почати тривожитися за їжу – чи нам не забракне, чи ми виживемо. Не переживайте! Я обіцяю, що нікому з вас не буде бракувати хліба. Ми зробимо все необхідне, щоби нікому нічого не бракувало. Не засмічуйте свої серця тим, що не є важливе. Вам нічого не бракуватиме!

Наступна спокуса – надіятися на людей. Подивіться, яку ми мали надію на світову спільноту, на всіх політиків, які мали нас захистити, які підписували конвенції та меморандуми. І де вони? Де усі ці угоди, які мали забезпечити нам мир? Хіба економічні санкції здатні захистити наші життя? І сьогодні маємо засвоїти цей життєвий урок, що ми не маємо покладати надію на людей, а лише на Бога.

Ще одна спокуса – спокуса бездіяльності. Нам може здаватися, що від нас нічого не залежить. Тому ми занурюємося у безконечне прокручування стрічки новин, у перепощування інформації, ставимо різного змісту білборди по місту… Так от – це не помагає! Нам сьогодні треба почати молитися. По-справжньому. Немає значення хто якою мовою, але треба молитися. Ми, католики, маємо щодня відмовляти чотири частини розарію. Кожного дня! Щодня о третій годині молитися коронкою до Божого Милосердя. Щодня маємо старатися бути на Євхаристії і приступати до Причастя. Це сьогодні велике завдання для кожного з нас. Маємо звертатися до Бога, маємо зайняти свою чітку християнську позицію. І ще одне – зараз маємо прекрасний час, щоби любити ближнього. Сьогодні це наше братерство помітне на кожному кроці, але не зупиняймося на цьому. Нам треба бути чуйними на потреби кожного – комусь потрібен дах над головою, комусь хліб, комусь бракує взуття чи коштів. Не будьмо байдужими – допомагаймо одні одним так, як можемо. Це час, який вчить нас взаємної відповідальності. Ми не можемо сидіти і думати, що це має зробити хтось інший. Сьогодні я маю бути знаряддям миру в руках Божих» — пише єпископ на своїй сторінці у Фесбуці. 

Схожі новини:

Поширити новину: