Єпископат України: «Жертовності вчимося в родині»

Пастирський лист Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України з нагоди V Тижня виховання, що відзначатиметься з 1 по 7 вересня під гаслом «Від дому до Дому». 

Дорогі брати та сестри! Вже п’ятий рік поспіль переживаємо Тиждень виховання – час, який має показати велике значення виховання дітей та молоді і розбудити в нас ентузіазм до формування майбутніх поколінь. Цього року темою Тижня виховання стали слова «Від дому до Дому». Ці слова можуть бути для нас не до кінця зрозумілими. Мова йде про шлях людини, яка виховується в батьківському домі, в родинній атмосфері, але це затишне і «священне» місце не є «місцем назавжди», не є місцем, в котрому людина перебуватиме усе життя. Людина покликана йти вперед і відповідально приймати виклики життя. Кожній людині потрібно, обравши своє покликання життя, вийти з дому своїх батьків, щоб осягнути остаточне покликання – Дім Небесного Отця.

Як бачимо сьогодні дуже багато молодих людей з різних причин, не є спроможними зробити крок до самостійного життя. У багатьох випадках причиною такої неспроможності є емоційна незрілість. Власне з цією проблемою і пов’язане завдання виховання. Допомогти людині від дитинства приготуватися до дорослого життя, початок якого передбачає вихід з батьківського дому.

Подібний заклик Бог скеровував до людства протягом усієї Історії Спасіння. На самому початку Господь кличе людину до сімейного життя і дає їй Свою настанову: «Так то полишає чоловік свого батька й матір і пристає до своєї жінки, і стануть вони одним тілом» (Бут 2,24). Молодій людині, яка хоче створити власну сім’ю, необхідно залишити дім в якому вона виховувалася, переживала сімейні відносини, отримувала досвід довіри, любові, відповідальності, і піти у доросле життя, щоб реалізувати себе у дарі самопожертви для інших. Здавалося б це прості та зрозумілі речі, але нажаль дуже багато людей не отримали належного знання та виховання у цьому питанні. І вам, дорогі батьки, потрібно навчити своїх дітей, що вони покликані зробити відважний крок у своє майбутнє, коли прийде відповідний час.

Неможливо також не пригадати історії життя осіб, які почули голос Божого покликання. Бог звертається до людини і прагне, щоб вона виконала завдання, місію. І дуже часто для виконання Божої волі потрібно залишити свій дім і своїх близьких. Чи не таким був шлях нашого батька у вірі Авраама? Саме до нього Господь промовив: «Вийди з землі твоєї, з твоєї рідні, і з дому батька твого в край, що його я тобі покажу» (Бут 12,1). Подібне переживали судді і пророки, апостоли і учні Христа (1Цар 19,20, Лк 9,57-62).

Так! Повторімо це ще раз. Щоб виконати Божу волю у своєму житті необхідно залишити свій батьківський дім! Щоб дійти до Дому Отця необхідно вирушити в дорогу! Особливо, якщо мова йде про богопосвячене життя. Ісус говорить до апостолів: «І кожний, хто задля імені Мого покине дім, братів, сестер, батька, матір, жінку, дітей, поля, в сто раз більше одержить і життя вічне матиме в спадщину». Це нелегке вимагання від Господа, але така жертва приносить багато плодів, як говорить апостол: «хто ж щедро сіє, той щедро жатиме» (2Кор 9,6). Де, як не в родині і не в своєму батьківському домі людина має навчитися саме такої жертовності? Людина має отримати досвід служіння ближньому на прикладі батьків, дідусів і бабусь у своєму домі і вирушити у дорогу служіння кожному, кого Господь поставить на життєвих стежках.

Дорогі брати і сестри! Бог для кожної людини, незалежно від її стану і покликання, прагне повноти життя та реалізації власних сил та здібностей (Йн 10,10). Господь очікує від людини синівського послуху, простоти та відповідальності. Лише виконуючи Божу волю свідомо та вільно, без будь яких обтяжень та зайвих прив’язаностей, людина осягне мету своєї земної мандрівки і духовного зростання – Дім Небесного Отця. Ви, дорогі батьки та вихователі! Допоможіть дітям, яких вам довірив Господь, набути саме ці найголовніші цінності і вміння у житті.

Нехай Пресвята Богородиця Діва Марія і покровитель цього року, св. Йосиф Обручник, котрим неодноразово потрібно було залишити свій дім, щоб виконати Божу волю, випрошують для всіх родин щедрі Божі ласки і дар мудрості у вихованні дітей та молоді.

Нехай Бог Отець благословить всіх вас на дорозі служіння молодим поколінням!

Єпископи Римсько-Католицької Церкви в Україні

Схожі новини:

Поширити новину: