Папа: колонами миру є справедливість і прощення; спочатку засудити зло

В інтерв’ю для неаполітанського часопису «Il Mattino» Папа Франциск, серед іншого, ділився думками про те, як здолати війну, яким буде світ після війни.

Про це повідомляє Vatican News.

Неаполітанський часопис «Il Mattino» відзначає своє 130-річчя. З цієї нагоди Папа Франциск дав йому розлоге інтерв’ю, присвячене викликам, які постають перед середземноморським регіоном, проблемам півдня Італії та різним соціальним питанням загалом. Співрозмовники не могли оминути увагою також і війну, що триває в серці Європи.

Колони миру – справедливість і прощення

«Легко залякати громадську думку, вкраплюючи страх перед іншими. Важче говорити про зустріч з іншим, викривати експлуатацію бідних, війни, які часто щедро фінансовані, економічні угоди, укладені на шкірі людей, приховані маневри для трафіку зброї, щоб розширювати торгівлю нею. Але це те, що ми покликані говорити як християни: мислити згідно зі схемами миру, а не війни, любові, а не ненависті, також і в хвилини, які здаються найтемнішими», – зазначив Папа Франциск, відповідаючи на зауваження журналістів про те, що тема Середземномор’я, частиною якого є також Неаполь, часто звучить у виступах Святішого Отця, зокрема, коли йдеться про явище міграції. Останніми ж роками ці проблеми загострила пандемія, а тепер – війна в Україні.

«Але яким чином вийдемо зі стану війни? Яким буде світ після війни?» – було наступне запитання, відповідаючи на яке, Святіший Отець навів слова свого попередника святого Йоана Павла ІІ, який у Посланні на Всесвітній день миру 2002 року, що відзначався після терактів проти хмарочосів-близнюків у США, писав, що «порушений порядок неможливо повністю відновити, якщо не поєднувати між собою справедливість і прощення. Колонами справжнього миру є справедливість і прощення, що є особливою формою любові». «Таким є шлях, – зазначив Папа Франциск. – Кожна річ має свій час. Перед прощенням має бути засудження зла. Важливо, однак, не культивувати війну, а приготовляти мир, сіяти мир. Не миритися з ідеєю про те, що для того, щоби перемогти зло, потрібно застосовувати його зброю. Як я наголошував під час зустрічі з релігійними лідерами в Казахстані, лише діалог є необхідною та незворотною дорогою. І потрібно вести діалог з усіма».

Мати перед очима прийдешні покоління

Під час розмови прозвучало сподівання на те, що трагедія війни якнайшвидше закінчиться, на що Папа Франциск зауважив, що «потрібні конкретні кроки, щоби покласти край божевіллю війни в Україні та багатьом іншим війнам у світі». «Ми потребуємо креативності в будуванні миру, а не заблокованого ідеологічного бачення, – сказав він. – Потрібні глобальні вирішення, слід закласти основи для дедалі ширшого діалогу, щоби знову збиратися на міжнародних мирних конференціях, на яких центральною темою буде роззброєння. Ми повинні мати перед очима прийдешні покоління. Гроші, які й далі призначаються на озброєння, повинні би вкладатися у розвиток, охорону здоров’я, харчування, освіту та екологічне навернення».

Схожі новини:

Поширити новину: