Римо-католики Львова та Києва занепокоєні ситуацією навколо храмів

Ми вже повідомляли про аварійне становище київського костелу св. Миколая, який у вересні минулого року постраждав від пожежі. Зараз процес руйнування ще більше посилюється та влада ще досі не передала храм вірянам. Днями мешканців Львова занепокоїв напис, що з’явився на стіні парафії св. Марії Магдалини, яка так само не є повноцінним власником костелу.

Костел св. Миколая у Києві 

Як повідомляє настоятель парафії св. Миколая у Києві о. Павло Вишковський ОМІ, стан храму з дня на день погіршується, зокрема на це впливає брак дієвої системи водовідведення атмосферних вод, що спричиняє постійне підтоплення фундаменту храму. Це також спричиняє появу води та руйнування фундаменту та підвальних приміщень костелу. Руйнування будівлі, за експертними оцінками, спричиняє невдала прибудова у радянські часи туалетів у нижньому храмі, добудова господарських приміщень за храмом та навколишні новобудови, що буквально знаходяться «пліч-о-пліч» з костелом. Через підвищення вологості та гниття стін виникли проблеми з електропроводкою, однак єдине рішення у цій ситуації від держави – вимкнення світла, а не вирішення проблеми. 

26 липня відбулось чергове засідання Опікунської ради, що створена при парафії та включає в себе представників духовенства, парафіяльної спільноти та фахівців, які можуть надати кваліфіковану консультацію у питаннях відновлення костелу та повернення храму парафіяльній спільноті. Відповідно до звіту настоятеля парафії, не зважаючи на погіршення ситуації з храмом, влада не поспішає виконувати взяті на себе зобов’язання та обіцянки, щодо повернення храму вірянам. Більше того, бракує чіткості та прозорості у подальших планах і діях міністерства культури та інформаційної політики.  

Як повідомлялося, 1 червня 2022 року, міністерство культури та інформаційної політики обіцяло повернути костел св. Миколая парафії. Однак, міністр культури Олександр Ткаченко, що був присутній на Святій Месі цього дня, повідомив про проблеми з оформленням відповідних документів щодо передачі костелу. 

Костел св. Марії Магдалини у Львові

Римо-католики Львова вже довший час чекають на повернення костелу, у якому зараз знаходиться органна зала. Офіційно споруда, що має сакральне значення, визнана органною та концертною залою. Католики орендують приміщення храму та моляться у визначені години. За словами настоятеля парафії о. Давида Омєцінського ОМІ увесь час виникають якісь непорозуміння: то ключів немає, то лавки не там стоять, то працівники органної зали перешкоджають своїми діями під час молитви. 

Днями мешканців Львова занепокоїла поява на стіні костелу великого напису Львівська органна зала, він з’явився на місці, де раніше була дошка оголошень, яку перенесли далі. За словами настоятеля парафії, зараз відбуваються зовнішні ремонтні роботи, однак деталей щодо ситуації, що занепокоїла львів’ян назвати поки що не може.  

Вже 3 роки настоятель звертався з прохання до міської ради з розміщенням напису чи таблиці з інформацією, що це костел св. Марії Магдалини. Однак жодної відповіді досі не надійшло. 

Нагадуємо, власником храму св. Марії Магдалини досі залишається міськрада. З 1988 року і аж до сьогодні святиня використовується як концертний зал Будинку органної та камерної музики. Парафією опікується Згромадження Місіонерів Облатів Марії Непорочної.

 

Схожі новини:

Поширити новину: