Проєкт «Відбудова 2022»: Місія «Карітас-Спес Україна» відновлює житло на звільнених територіях

З початку повномасштабного військового вторгнення рф в Україні було зруйновано 140 тисяч житлових будинків. Вибиті вікна та двері, пошкоджені дахи та уламки стін – це що можна відновити й дати людям можливість пережити холоди у вданих будинках. Для «Карітас-Спес Україна» проєкт відбудови пошкоджених будинків – це інвестиція в людину, в її спогади, спосіб життя. Це повернення їй стану господаря в своєму домі й на своїй землі.

Про це повідомляє сторінка Карітас-Спес.

Від початку квітня за підтримки «Карітас Падерборн» Місія «Карітас-Спес Україна» запустила  проєкт «Відбудова 2022», який спрямований на відновлення житла на звільнених від російських загарбників територіях. Необхідність участі Місії «Карітас-Спес Україна» у процесі відновлення зруйнованого агресорами житла стала очевидною одразу після початку деокупації Півночі України. У маленьких віддалених селах люди залишилися сам на сам зі своїм горем, без жодних засобів повернутися до нормального життя.

Ініціативу про потребу такого проєкту дали парафіяльні священники Київсько-Житомирської дієцезії, які виїжджали на деокуповані території Чернігівщині та Київщини, бачили потреби людей та спілкувалися з ними. Ідею проєкту «Відбудова 2022», яка постала в середині квітня, підтримав «Карітас Падерборн». І вже на початку травня команда проєкту почала відбір постраждалих домогосподарств. Зробила виїзд у перші два села Житомирської області: Базар та Селець. Наступний візит «делегація» здійснила у села Слобода та Лукашівка Чернігівщини та сформувала кошторис тих господарств, які потребують заміни вікон, дверей, зміцнення даху чи віднову частин стін.

«Перші два села – Базар та Селець Житомирської області – знаходяться у 30-кілометровій зоні від Чорнобиля. Ця територія  була радіоактивно забруднена внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС у квітні 1986 року. Територіями цих сіл йшли російські війська, наступаючи на Житомир та Київ. Вже першого дня Великої війни, 24 лютого 2022 року, рашисти обстріляли Селець із систем залпового вогню «Град». Місцеві розповіли, що у цих селах стояли російські танки, а росіянці стріляли з гармат навмання та мародерили хати,–розповів координатор проєкту «Відбудова 2022» Дмитро Парубець.

– Слобода – село Чернігівської області, яке перебувало в окупації, під час боїв за визволення Чернігівщини зазнало значних руйнувань. Село Лукашівка Чернігівської області, 21 день перебувало під російською окупацією. У Вознесенській церкві росіяни розмістили штаб і склад боєприпасів.

Після визволення села у церкві знайшли тіла розстріляних. Окрім цього, Лукашівка стала «відома» зруйнованою ворогом Вознесенською церквою, якій було понад 240 років», – так Дмитро описав відібрані для пілотного запуску проєкту села.

Команда зосереджувалась на допомозі малозабезпеченим та багатодітним сім’ям, самотнім людям похилого віку та людям з інвалідністю, будинки яких потребують відновлення.

Відбудовані та відремонтовані будинки, які творилися людськими руками, дарують родинам надію на майбутнє. У наших руках є сила підтримати людей, які пережили досвід окупації та почути їхні історії, адже будівлю легко зруйнувати, а спогади про неї – ні. Дмитро поділився історією сім’ї з села Слобода, на господарство яких зайшли російські солдати, знищили худобу та врожай з погребів, поки люди ховались там.

«Уявіть, ви в’їжджаєте в село і на подвір’ї вас зустрічає малий у «камуфляжці» дитячого розміру з шевроном ЗСУ та синьою ізострічкою на рукаві. Далі вже виходять його дід з бабою.  

Вони розповіли, що окупанти жили просто у них у хаті. Старих діда та бабу з онуком вигнали у погріб. Був день, коли солдати просто повикидали на мороз з льоху усі запаси, а самі затягнули туди лежанку та лавки. У хаті російські солдати зіпсували увесь посуд і подерли ковдри, а коли тікали, запхали у танк старий килим, вкрали усю консервацію у старих, постріляли курей та порізали свиней. Окопи порили прямо за хатою. Єдине, що вони «залишили» людям – побиті стіни будинку, зруйнований дах та побиті вікна», – додав Дмитро.

Після першого (пілотного) етапу реалізації проєкту «Відбудова 2022» команда обрала 12 нових господарств у селах Базар, Заворичі Броварського району та Мила у Бучанському районі Київської області. Ці села вважались «прифронтовими» при наступі російського війська на Київщину. У Заворичах будівельна команда нашої Місії обрала декілька будинків де живуть старі люди з інвалідністю або самотні й немічні. Ставитимуть вікна, двері, укріплятимуть дахи для людей, а у селі Мила допоможуть жінці, яка поховала чоловіка та двох синів, одного – під час війни. Вона опікується трьома онуками померлого сина. У її будинку вибило скло, тому будівельники займатимуться заміною вікон та утепленням будинку.

Наразі проєкт «Відбудова 2022» діє у чотирьох селах Київсько-Житомирської дієцезії. У планах – розширити географію проєкту на схід – на території Харківщини, Одещини та Херсонщини.

«Наразі ми співпрацюємо з органами місцевої влади, формуємо списки, обираємо господарства, робимо виїзди, робимо заміри та розрахунки, – додав Дмитро. На першому етапі проєкту було відновлено 17 будинків. На сьогодні “Карітас Люксембург” висловили зацікавлення нашим проєктом, і на другому етапі ми оберемо 10 господарств з Київської, Харківської, Херсонської області та з Бучанського району.

Відбудовувати будемо довго, адже Україна велика, і проблем спричинених ворогом багато. Ми, як релігійна Місія, не можемо звільняти території, але йти на звільнені території можемо, тож маємо плани йти на Донбас і в український Крим», – підсумував Дмитро.

Схожі новини:

Поширити новину: