Сусідська підтримка: солідарність і дієва допомога Церков постраждалим від війни

Католики Словаччини, Угорщини та Чеської Республіки, разом з представниками інших конфесій і людей доброї волі, мобілізуються для підтримки біженців і надання допомоги постраждалим від війни.

Про це пише Vatican News.

Словаччина невпинно молиться за Україну та приймає біженців з відкритим серцем. Місцеві осередки «Карітас» організовують надання допомоги на пунктах перетину кордону вже від 24 лютого. Вдень і вночі також і багато священників та семінаристів, разом з численними волонтерами, надають допомогу. Численні віруючи та невіруючі виявляють великодушність щодо прибулих.

Більшість біженців – це матері з дітьми. Волонтери і соціальні асистенти надають різнобічну підтримку, чимало волонтерів надають транспорт. «Карітас» у співпраці з парафіями, душпастирськими осередками, місцевою владою та іншими організаціями дбають про розміщення прибулих. Крім священників, готовність надавати підтримку виявили волонтери-психологи.

Єпископи Словаччини: відкриймо серця для біженців і молімося за Україну

Словацькі єпископи підносять молитву, відправляючи Святі Меси за мир в Україні в своїх дієцезіях і закликають вірних кожного дня молитися за припинення війни, заохочуючи також до посту в цьому намірі. «Війна в Україні причиниться до страждання багатьох людей. Тож нехай наші серця будуть відкритими на тих, які потребують допомоги. Не біймося ділитися, виявляймо любов. Це буде важкий період, випробування для всіх», – пишуть вони у спеціальному зверненні.

У п’ятницю, 25 лютого, на прикордонному пункті Вишне-Немецке побував Єпарх Кошицький архієпископ Циріл Васіль, який закликав словаків до солідарності: «Наступні дні та тижні стануть випробуванням християнської зрілості, щоби в різний спосіб виявити нашу людську солідарність, підтримку та християнську близькість всім, хто втікає з рідної землі, шукаючи захисту».

Тим часом парафії, чернечі спільноти та парафії проводять різні молитовні ініціативи, жертвуючи їх за навернення тих, які зловживають владою, несучи насильство. До молитви Розарію приєднують діти з Папської Організації Місіонерського Дитинства.

Єпископи Чехії і Моравії засуджують російську агресію проти України

Єпископат Чеської Республіки однозначно засуджує російську агресію проти України та висловлює повну підтримку Україні. «Карітас» Чеської Республіки організовує допомогу для потребуючих і внутрішньо переміщених осіб. Єпископи також заохочують вірних до конкретної допомоги біженцям, а також приєднуються до заклику Папи провести день молитви та посту за Україну.

Деякі ініціативи солідарності від черниць

Чеські черниці, слідкуючи з болем у серці за ситуацією в Україні, прагнуть виявити свою близькість шляхом практичної допомоги, зокрема, українським черницям. Наприклад, йдеться про забезпечення помешканням у тому випадку, якщо вони будуть змушені залишити свої монастирі, гарантуючи також перевезення від кордону. Конференція Жіночих Чернечих Орденів жертвує 100 тисяч євро черницям в Україні для їхніх потреб і для потреб тих, кому вони надають допомогу. Чернечі спільноти Чехії також провадитимуть почергову безперервну молитву та збиратимуть кошти для подальшої дієвої солідарності.

Єпископат Угорщини допомагає біженцям з України

Постійна рада Єпископської конференції Угорщини повідомила, що скерувала до «Карітас» Угорщини розпорядження про допомогу та особливу увагу до біженців з України. В офіційному повідомленні йдеться, що Католицька Церква в Угорщині буде співпрацювати з державними та міжнародними харитативними інституціями. «ЄКУ негайно виділяє необхідні асигнування», – зазначається в комюніке.

Схожі новини:

Поширити новину: