Кардинал Таґле: Богородиця показує нам велич місійної діяльності

У своєму виступі на Генеральній асамблеї Папських місійних організацій, Пропрефект Дикастерії у справах євангелізації розповів про пріоритет Божої благодаті, розпізнавання Христа у його послідовниках та щастя від ділення.

Про це пише Vatican News.

31 травня 2023 р. кардинал Луїс Антоніо Ґокім Таґле, пропрефект Дикастерії у справах євангелізації, виступив на Генеральній асамблеї Папських місійних організацій, яка відбувається у Римі й триватиме до 6 червня. Його виступ на тему: «Місія, Божі діла в наших “глиняних посудинах”» охоплював три важливі точки для роздумів, які стосувалися євангельської історії про відвідини Дівою Марією Єлизавети – літургійного уривку, запропонованого на завершення Марійського місяця травня.

Визнати велич Божого діла

На початку виступу кардинал Антоніо Таґле пригадав, що євангельська розповідь говорить нам про двох жінок, які з людської точки зору проживають незрозумілі вагітності, адже пов’язані з народженням дитини у старшому віці чи зачаттям від Святого Духа. Однак сам Бог втрутився у їхнє життя, виходячи з місії. «Син Марії має місію. І син Єлизавети також має місію, з огляду на місію сина Марії», – зазначив пропрефект Дикастерії у справах євангелізації, наголошуючи на пріоритеті Божого діла. Тому справжня апостольська діяльність є завжди діяльністю, здійсненною Богом «у глиняних посудинах», як про це пише апостол Павло. «Якщо ми маємо віру, ми визнаємо, що Господь здійснить те, що Він хоче здійснити в нашому житті», – підкреслив кардинал Антоніо Таґле. Це не означає, що необхідно виправдовувати нашу посередність, лінь, відсутність креативності. Але визнати, що навіть при найбільших людських зусиллях ми залишаємось обмеженими.

Свідчити присутність Христа у нас

Продовжуючи свої роздуми, пропрефект Дикастерії у справах євангелізації зазначив, що його захоплює той факт, що Ісуса, все ще прихованого в утробі Марії, вже «осягають» інші, як це відбувається з Єлизаветою та самим Іваном Хрестителем, який «радіє» в лоні приходові Марії. «Ті, хто був сповнений Святого Духа, помічали все ще приховану присутність, і які робили помітним навіть те, що було невидимим, але присутнім», – сказав кардинал Антоніо Таґле. Це прекрасна таємниця, яка пов’язана з місією звіщення Євангелія.

За його словами, учні Христа покликані сповідувати і свідчити свою віру відкрито, але є ситуації та обставини, в яких вони приносять Христа у собі і також свідчать про Нього в інтимний спосіб, мовчазно, і люди, які знаходяться поруч з нами, завдяки дії Святого Духа зможуть «відчути» присутність і діла Христа в нас. «Ось чому місіонерська діяльність має своє джерело в молитві та зустрічі з Ісусом: дозволити Святому Духу “формувати” Христа в нас, щоб люди могли відчувати Його присутність, коли ми ступаєм вперед та робимо щось інше», – додав пропрефект Дикастерії у справах Євангелізації.

Радість ділення

На завершення виступу, кардинал Антоніо Таґле підкреслив те, що зустріч Пресвятої Богородиці з Єлизаветою є подією радості: «Йоан Хреститель радіє в утробі Єлизавети, Єлизавета вимовляє слова радості, повторені в «Радуйся Маріє», а сама Марія молиться «прекрасною молитвою» у “Величальній пісні Богородиці”, якою вона прославляє Господа», – зазначив пропрефект Дикастерії у справах Євангелізації. За його словами, Марія прийняла той факт, що Бог діяв у ній «як знак того, що Бог вчинить великі речі для свого народу». У тому, що відбувається в ній, Марія впізнає «початок сповнення обітниці». Таким чином, Вона нагадує простими словами справжню причину кожної апостольської місії: «Марія показує, що Божа благодать ніколи не є лише для мене, але для всіх. Щастя автентичне лише тоді, коли ним ділишся», – підсумував кардинал Антоніо Таґле. На завершення він наголосив, що кожна місія розпочата в ім’я Христа, ніколи не може бути відокремлена від нашої зустрічі з Ісусом.

Схожі новини:

Поширити новину: