Генеральний магістр домініканців у Києві: людяність і освіта – перші жертви війни

Як правда може бути важливою під час війни? Що значить бути домініканцем в Україні у часі війни? До чого ми покликані сьогодні в умовах війни – кожен з нас і зокрема Інститут? Які шляхи можна побачити, якщо поглянути на війну в Україні зі сторони? Як любити під час війни – навіть ворогів? Ці та інші питання обговорювалися під час зустрічі з генеральним магістром Ордену Проповідників, великим канцлером Інституту о. Джерардом Франсіско Тімонером ІІІ ОР, яка відбулася 1 травня 2023 р.

Про це повідомляється на сторінці Інституту релігійних наук св. Томи Аквінського.

Генерал Ордену вперше, за всю історію і діяльність, відвідав Інститут. Питання, які за мирних часів могли би стосуватися проблем теології, філософії, специфіки навчання, в умовах сьогодення торкалися лише однієї теми, яка болить усім – війни в Україні. О. Джерард висловив думку про те, що війна починається тоді, коли люди інакше думають про те, що є правда. У сьогоднішній час важливим є сприйняття того, що є правдою, тому так важливо її захищати. Про це можна думати  тут, у вашому Інституті, і це має сприяти тому, щоб був мир. Тому для домініканців, освіта завжди стоїть на першому місці. Ви не одні, тому що весь орден є з вами у солідарності, весь орден молиться за вас, весь орден підтримує вас.  

Генеральний магістр ордену, наслідуючи свого попередника святого Домініка, нагадав усім про єдину вірну дорогу, якою варто сьогодні йти – Veritas. Істина, Правда, якою є Ісус Христос. У часі, коли квітне обман, пропаганда, фальшиві звинувачення, поняття правди набуває зовсім іншого значення, ціною правди часто стає ціна життя. Поняття правди часто підмінюється на особисту точку зору. А домініканці – це завжди вартові правди. Здається, студентам (та не тільки їм) хотілося ніби перекласти наболіле на плечі іншого, того, хто прийшов ззовні; але з’ясувалося, що більшість питань стоїть саме перед нами і саме ми покликані їх вирішувати. Етичні та соціальні розв’язання, розвиток та відбудова України – насамперед духовна! – постають саме перед студентами та слухачами ІРН, всіма, хто черпає з цього джерела, яке наближає до Богопізнання, а значить – до пізнання правди. У словах отця Джерарда ми ніби чуємо слова Христа: «Ви дайте їм їсти» (Мт 14, 16)

Спілкування з генеральним магістром подарувало всім його учасникам почуття родинності та тепла. Це дуже влучно підкреслюють слова одного зі студентів – Олександра Кириленка: «Отець Джерард – це синонім Світла». Коли отець говорить, він ніби здається вище, як помітив ще один учасник зібрання, а поза публічним спілкуванням тримається дуже просто і скромно. Впевнено можна сказати, що кожен, хто мав нагоду поспілкуватися з о. Джерардом, відчув це неймовірне тепло, якого так не вистачає сьогодні всім.

Генеральний магістр пригадав руїни, які він бачив у Бородянці, Андріївці, в місцях Київської області, які найбільше постраждали від війни. Але згадав також про посмішки і спів дітей, яким він уділив перше Причастя у Фастові, дітей, які сьогодні, дякуючи Богові, можуть тут, в Україні, сміятися і співати. «Такою я хочу запам’ятати Київщину», – зазначив він.

Також під час зустрічі доторкнулися такої болючої і важливої теми як прощення. Отець Джерард закликав усіх йти важким шляхом, але єдине можливим – наслідуючи Христа Розіп’ятого, Страждального, взяти до серця Його слова: «Отче, пробач їм, бо не знають, що роблять» (Лк 23, 34).  «Дивіться на Христа!» – закликав він на кінець зустрічі усіх присутніх. Завершив генерал ордену зустріч словами: Ісус після воскресіння залишається з ранами, і доторкнувшись до цих ран Тома сказав: «Господь мій і Бог мій!» (Йн 20, 28). Є рани і зранення навколо вас, які запрошують вас сказати «Господь мій і Бог мій!»

Після зустрічі кожен охочий міг поспілкуватися з генеральним магістром особисто і зробити фото на пам`ять. Цей вечір в Iнституті подарував незабутні теплі спогади кожному, хто там був – як оффлайн, так і онлайн; запалив світло для дороги, якою можемо вирушати.

Текст: Ольга Пікіна

Фото: о. Яків Гонцяж ОР і Олег Гриб

Схожі новини:

Поширити новину: