Єпископ Лучок на освяченні храму: щоб ми і святиня були сповнені любові

11 квітня 2023 року, у вівторок Великодньої октави не лише ясне небо та тепле весняне сонечко зібрали вірян у невеличкому селі Поладь Комарівці Ужгородського району, що розташоване біля словацького кордону, але також довгоочікувана святкова подія – освячення римсько-католицького костелу.

Про це пише Мукачівська дієцезія.

Урочисту Месу з цієї нагоди очолив Апостольський адміністратор Мукачівської дієцезії єпископ Микола Лучок ОР. З ним співслужили єпископ-емерит Антал Майнек OFM та численна кількість римо-католицьких священників. Участь у святі взяли греко-католицькі душпастирі, реформатський пастор, представники місцевої влади та дипломатичного корпусу, зокрема, консул Ференц Папп з Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, дизайнер інтер’єру новозбудованого костелу пані Марта Драгоніц. Долучилися теж віряни з Малих Селменців, Ужгорода та Мукачева.

Після багатьох років очікування та молитов у 2018 р. здійснилася мрія місцевої римсько-католицької громади: розпочалося будівництво нового храму. Будівля костелу була зведена завдяки підтримці менеджера фонду Габора Бетлена, у 2019 р. роботи вдалося продовжити за підтримки Угорського уряду, і, нарешті, будівництво було завершено завдяки пожертвам мукачівської курії та місцевих вірян.

Через п’ять років будівельних робіт 11 квітня 2023 року відбулося урочисте освячення костелу, зведеного на честь святого Йосифа за планами Дьєрдя Шнайгена.

«Навесні 2022 року, коли вже були стіни та закритий  дах, з дозволу єпископа Миколи ми з отцем Мироном Петенком будівлю благословили і почали в ній відправляти Меси», – розповів єпископ Антал Майнек, який тепер є духовним помічником у Поладь Комарівцях. 

Церемонія розпочалася на площі перед костелом. «Ми освячуємо цей храм, немов віддаємо дитину в хрещенні повністю Ісусу. Молімося, щоб ми і ця святиня були сповнені Божих благословень і любові», – сказав єпископ Микола. Після цього Апостольський адміністоратор урочисто отримав від Тібора Баркасі, куратора римсько-католицькоко костелу св. Йосифа в Поладь Комарівцях, ключ від костелу. Для того, щоб священники та віряни увійшли, двері храму відчинив настоятель, якому головуючий єпископ довірив отриманий ключ. Після цього єпископ Лучок окропив свяченою водою вірних, а потім і стіни храму. Таким чином розпочалася урочиста Свята Меса.

Посилаючись на Євангеліє, в якому йшлося про Марію-Магдалину, котра шукала Господа біля порожнього гробу, єпископ Микола запитав чи ми «шукаємо Ісуса», який «обіцяв залишитися серед нас, але потім вознісся на небо. Чи маємо відчуття, що втратили Ісуса, Його присутність. Ми сумуємо за ним?» Продовжуючи роздуми, проповідник звернув увагу присутніх на присутність воскреслого Христа, який з’являється серед нас: коли ми збираємося в Його Ім’я, коли зустрічаємося з Ним у Слові, коли Він з’являється і промовляє через своїх помазаників, коли ми зустрічаємося з Ним у Таїнствах, коли приймаємо Його в Євхаристії, коли знаходимо Його в Пресвятих Тайнах.

«Де Ісус? Воскреслий Ісус тут серед нас! І це місце – присвячене Богу, є місцем особливої присутності Ісуса. Тому, коли відчуваєш, що втратив Ісуса, шукай Його плачучи, шукай Його там, де веде тебе Святий Дух, але знай, що храм є тим особливим місцем, де ти завжди можеш знайти присутність Ісуса», – наголосив єпископ Микола.

Після Літургії Слова всі разом заспівали Літанію до всіх святих, а потім відбулася консекраційна молитва та помазання стін. Опісля було окадження. Тоді накрили вівтар та запалили свічки. Далі Свята Меса продовжилась як звичайно.

Наприкінці Меси куратор новоосвяченого римсько-католицького храму розповів процес його будівництва та висловив подяку всім благодійникам, котрі своїми пожертвами або працею зробили свій внесок у зведення костелу. «Побачивши цей чудовий храм, відвідувачі та віряни, які сюди зайдуть, не можуть мати іншого почуття, як лише вдячність Всемогутньому Богу й усім, які побудували цю святиню, дім Божий, – зазначив у своєму виступі Ференц Папп, консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді. Він підкреслив солідарність угорського суспільства з народом України як у сфері прийому вимушених біженців, так і гуманітарної допомоги. «Бажаю всім вірянам віри та молитви, щоб часто приходили у цей прекрасний храм, а Господь нехай дарувє мир і безпеку, багато сил і здоров’я у цей надзвичайно важкий період», – підсумував дипломат.

Єпископ-емерит Мукачівської дієцезії Антал Майнек розповів, що до будівництва костелу вірні Поладь Комарівець відправляли Месу у місцевій греко-католицькій церкві. «Пам’ятаю, коли Мілан Шашік, колишній єпископ Мукачівської Греко-Католицької єпархії, наказав будувати всюди церкви для греко-католиків. Ми багато з ним обговорювали, оскільки тоді греко-католики служили у 28 римсько-католицьких храмах. У дієцезії є такі місця, де проводимо богослужіння у греко-католицькій церкві, як це було в Поладь Комарівцях. Однак намір вірян, які тут живуть, полягав у тому, щоб мати власну святиню, де вони могли б проводити обряди в будь-який час».

Єпископ Микола Лучок висловив радість, що вірні тепер мають свій костел: «Новий храм завжди символізує віру в Бога і майбутнє. А це особливо потрібно зараз, у розпал війни… Костел – це місце, де Бог вказує, що хоче зустрітися з нами тут через Слово, через таїнства. Ми дуже раді цій події… Люди тут, у Поладь Комарівцях відтепер не мусять ходити до костелу у сусіднє село чи до церкви братів греко-католиків, які нас прийняли з любов’ю. Тепер у нас є свій храм і тут ми будемо рости в світлі, в любові. Тут будемо молитися, тому що місце молитви – це завжди місце світла», – зазначив Апостольський адміністратор дієцезії.

Схожі новини:

Поширити новину: