Папа семінаристам: cемінарія – час пізнання себе, скидання масок

«Ми іноді шукаємо легкого «рецепту», натомість Ісус починає з питання, яке запрошує нас зазирнути всередину себе, щоб звірити причини нашої подорожі, – наголосив Папа Франциск, звертаючись до духовенства та семінаристів Калабрії, які прибули до Ватикану на аудієнцію з Наступником святого Петра.

Про це пише Vatican News.

«Калабрія очікує від вас, щоб все чинилося в милосерді, єдності та братерстві», – підкреслив Святіший Отець, приймаючи у понеділок, 27 березня 2023 року, єпископів, настоятелів, форматорів та семінаристів південноіталійського регіону Калабрії.

Своє звернення до духовенства та семінаристів Папа Франциск розпочав із цитати з Євангелія від Йоана: «Вони залишилися з Ним» (Йн 1, 39). Як він пояснив, це слово стосується перших учнів, які пішли за Ісусом, і нагадує нам, що це основа всього: перебувати з Господом і ставити Його в основу нашого служіння. Інакше ми будемо шукати перш за все себе і, займаючись, здавалося б, добрими справами, будемо заповнювати порожнечу всередині себе.

Бути пастирями з серцем Христа

У своєму слові Наступник святого Петра зосередився на першому запитанні, яке Ісус ставить двом учням, коли розуміє, що вони слідують за Ним: «Чого ви шукаєте?» (Йн 1, 38). Ми іноді шукаємо легкого “рецепту”, натомість Ісус починає з питання, яке запрошує нас зазирнути всередину себе, щоб звірити причини нашої подорожі.

«Чого ви шукаєте? Яке бажання спонукало вас вийти назустріч Господу і йти за Ним дорогою священства? Що ви шукаєте в семінарії? І чого шукаєте у священстві?» – із такими запитаннями Папа Франциск звернувся до семінаристів.

Святіший Отець закликав присутніх запитувати себе про це, бо іноді трапляється, що «за видимістю релігійності і навіть любові до Церкви», ми насправді шукаємо «людської слави і особистого благополуччя» (Апостольське напоумлення Evangelii gaudium, 93).

«Можливо, ми шукаємо у священничому служінні притулок, де можна сховатися, або роль, що дарує престиж, замість того, щоб прагнути бути пастирями з таким же милосердним серцем як в Христа», – зазначив він.

Роздумуючи про формування, Папа запрошує майбутніх душпастирів пам’ятати, що семінарія –  це час, коли вони мають розпізнати себе, скинувши маски, грим і вдавання. І в цьому процесі розпізнавання «нехай з вами працює Господь, який зробить вас пастирями з Його серцем».

Відкриті очі та уважні серця

Звертаючись до єпископів, Святіший Отець закликав їх зробити чіткий вибір щодо священницького формування: «спрямувати всю вашу людську, духовну і богословську енергію в єдину семінарію».

«Йдеться не про логістичний чи просто чисельний вибір, а про вибір, спрямований на те, щоб разом вимальовувати еклезіальне бачення і перспективу священничого життя, а не розпорошувати сили, множачи місця формації та зберігаючи маленькі спільноти з невеликою кількістю семінаристів, – пояснює він. – Така анонімна семінарія зі 100 осіб не формує семінаристів. Нам потрібні малі спільноти навіть у великій семінарії або семінарії з міркою людяності, що потім стає відображенням пресвітерської колегії». За його словами, важко створити стиль формування, який завжди є живим та не залежить від зовнішніх чинників, але від сили Святого Духа.

У цьому контексті Папа просить пам’ятати, що прив’язаність до своєї історії і значущих місць своєї традиції не повинна перешкоджати новизні Святого Духа прокладати стежки, особливо коли цього вимагає шлях Церкви. «Господь вимагає від нас пильності, щоб з нами не трапилося “як за днів Ноя”, коли народ, заклопотаний звичними справами, не зрозумів, що наближається потоп (пор. Лк 17,26-27). Нам потрібні відкриті очі та уважні серця, щоб вловити знаки часу і дивитися вперед. Я рекомендую всім, не тільки єпископам, розпізнавати, чого Святий Дух бажає для ваших Церков. Все тіло дієцезії повинно допомагати єпископу в цьому розпізнаванні», –  зазначає Святіший Отець.

Пригадуючи, що 27 березня 1416 року, народився святий покровитель регіону Калабрії Франциск з Паоли, Папа підкреслив, що на смертному одрі цей святий сказав своїм братам, що не має жодного скарбу, який міг би залишити після себе, і закликав їх: «Любіть один одного і робіть все, що ви робите, з милосердя». «Це те, чого Калабрія очікує від вас: щоб все робилося в милосерді, єдності й братерстві», – наголосив Святіший Отець.

Схожі новини:

Поширити новину: