Папа академікам: бути вчителями надії, що веде до Бога

Бути «форматорами сумління, вчителями тієї надії, яка відкриває серце і веде до Бога», – таке побажання Папа Франциск висловив членам Папської Альфонсіанської Академії та учасникам конференції, яка цими днями відбулася в Римі.

Про це пише Vatican News.

21 та 22 березня 2023 року в Папській Альфонсіанській академії відбувалася конференція на тему: «Святий Альфонс – пастир убогих й Учитель Церкви. Актуальність альфонсіанської моральної пропозиції між викликами та надією». Предметом роздумів та поглибленого богословсько-морального дослідження під час конференції були три тематичні напрямки: сумління, соціальна справедливість та людина.

23 березня учасників конференції прийняв у Ватикані Папа Франциск. У своєму зверненні до них він насамперед висловив радість, що має можливість зустрітися з ними у рамках приготування до відзначення 75-ї річниці від заснування цього Папського Інституту, що припадатиме 9 лютого 2024 року.

У світлі документів другого Ватиканського Собору Святіший Отець наголосив, що «моральне богослов’я, яке живиться Святим Письмом, має допомогти вірним зрозуміти велич їхнього покликання нести у світ Христове милосердя» (пор. Декр. Optatam totius, 16). Адже саме «Божа любов є нашим провідником, дороговказом нашого особистого вибору та нашої екзистенційної подорожі» – сказав він.

Плекати живі стосунки з Божим людом

Вселенський Архиєрей підкреслив, що «богослови-моралісти, місіонери та сповідники покликані плекати живі стосунки з Божим людом, особливо прислухаючись до крику убогих, щоб зрозуміти їхні реальні труднощі, подивитися на існування під їхнім кутом бачення і запропонувати їм відповіді, які відображають світло вічної любові Отця». За словами Єпископа Риму, слід запропонувати такий стиль християнського життя, який відповідає пастирській проникливості, сповненій милосердної любові, спрямованої на розуміння, прощення, супровід і, перш за все, інтеграцію, на відміну від холодної, кабінетної моралі.

Стосовно теми сумління, Святіший Отець підкреслив, що совість є, насамперед місцем, де кожна людина «залишається наодинці з Богом, чий голос звучить в інтимній близькості» (Пастирська конституція Gaudium et spes, 16). Отож, саме люди, наділені зрілим сумлінням, зможуть здійснювати здоровий євангельський протагонізм в суспільстві на служінні своїм братам і сестрам в цей швидкий і складний період зміни епохи, який переживаємо.

Висловлюючись стосовно біоетики, Папа запросив учасників розвивати терпеливість слухання і зіставлення, як радить святий Альфонс у конфліктних ситуаціях. «Це буде фундаментальним у пошуку спільних рішень, які визнають і гарантують повагу до святості кожного життя, в будь-якому стані», – сказав він.

Звернути увагу на сучасні виклики

Щодо питань суспільної моралі, Єпископ Риму вказав на такі сфери, які потребують серйозних роздумів: екологічна криза, війна, фінансова система, здатна обумовлювати життя людей аж до появи нових рабів, виклик побудови братерства між людьми і між народами. На думку Папи, ці питання повинні стимулювати до досліджень і діалогу. Він звернув увагу на серйозні моральні проблеми сьогодення, такі як міграція і педофілія; а також прибуток, сконцентрований в руках небагатьох, й перерозподіл глобальної влади. «Приймімо також і ці виклики з упевненістю, готові “свідчити про підстави для надії, яку маємо” (пор. 1 Пет. 3:14)».

На завершення Папа Франциск зазначив, що «Церква очікує від Папської Альфонсіанської Академії, що вона зуміє поєднати наукову строгість і близькість до святого вірного Божого люду, дасть конкретні відповіді на реальні проблеми та буде супроводжувати і формулювати гуманні моральні пропозиції, уважні до спасенної Істини і добра людей».

Схожі новини:

Поширити новину: