Десятиріччя понтифікату Папи Франциска: вітання релігійних лідерів

У своїх вітаннях Папі Францискові з нагоди десятиріччя обрання релігійні лідери відзначають його зусилля на користь загальнолюдського братерства та збереження спільного дому.

Про це пише Vatican News.

Десять років тому, 13 березня 2013 року, світ дізнався ім’я нового Єпископа Риму. Десять років служіння Папи Франциска на чолі Католицької Церкви були позначені численними жестами братерства, зустрічаючись із лідерами інших конфесій та релігій. В ці дні вони складають свої побажання «дорогому братові» Францискові.

Патріарх Варфоломій: співпрацюємо в несенні розради та миру

«Протягом цих десяти років наша дружба і наша співпраця, особливо, в служінні несення розради та миру всьому Божому людові, та в завданні пропагувати піклування та оздоровлення всього Божого створіння, зблизили нас у нашому спільному переконанні та в зобов’язанні бачити обличчя й приймати присутність Господа Нашого Ісуса Христа в найменших наших братах і сестрах», – зазначає у своїх вітаннях Вселенський Патріарх Вартоломей І, додаючи, що не може дочекатися на нагоди подальших спільних кроків «у той час, як наближаємося до історичного спогадування та надзвичайного відзначення Першого Вселенського Собору в Нікеї, на якому були сформульовані головні статті нашого християнського Символу віри». «На многія літа, мій дорогий друже!» – завершує патріарх.

Головний Рабин Риму: триваймо у стосунках дружби

«Число “10” – це важливе число, символічне. Воно є основою нашого числення, десять є пальців нашої руки, але дослідникові Біблії десятка нагадує про Десять Заповідей, а також про десять фундаментальних слів, якими був створений світ, як також десять, за словами Мойсея, було бунтів народу Ізраїля під час переходу через пустелю», – зазначає у своєму вітанні Головний Рабин єврейської громади Риму Рікардо Ді Сеньї, стверджуючи, що таким чином «10» у біблійній традиції вказує нам на «підвалини поведінки, але також на прагнення іноді розхитати ці підвалини». «Отож, відзначаємо важливу дату: моїм побажанням для Папи Франциска є, аби він і далі втішався добрим здоров’ям, мав багато сил і, насамперед, мудрість, щоби провадити свою спільноту із тими рішучістю та мудрістю, які виявляв досі. Й щоби надалі зберігав ці особливі стосунки дружби, які він захотів підтримувати з єврейським народом», – додає він.

Глава Англіканської Співдружності: досягати тих, хто поза Церквою

Кентерберійський архієпископ Джастін Уелбі в своєму вітанні виокремлює на основі спогадів про першу свою зустріч з Папою Франциском три його риси. «Я переконався у його надзвичайно глибокій людяності, що не опускається до компромісів з істиною та надає кожній людині нескінченну цінність», – зазначає він, відзначаючи як другий елемент «значну відкритість у підході до моралі», коли він «трактує проблеми з вражаючого кута бачення». «Коли говориш з ним про різні питання, які на які Церква повинна давати відповідь, він дивиться у людське серце та знаходить такі способи любити, які здатні пом’якшити закам’янілі частини серця», – веде далі Джастін Уелбі, вказуючи «на простоту, яка є справжньою простотою» як на третю рису. «Ці три речі: значущі здібності його інтелекту та характеру, глибина його серця та його простота дають йому змогу у надзвичайний спосіб досягати до тих, хто перебуває поза Церквою», – підсумовує він, називаючи це благословенням «для усієї Церкви, не лише для католицької».

Ахмад Аль-Таїб: з усіма людьми доброї волі будуймо мир

Великий Імам Аль-Азгар Ахмад Аль-Таїб у своєму вітанні відзначає «видатний шлях цих десяти років, протягом яких» Папа Франциск старався «будувати мости любові та дружби між усіма людьми» та його «невтомні зусилля на підтримку цінностей братерства». «Мій брате Папо Франциску, наш світ переповнений викликами, конфліктами та труднощами на всіх рівнях, – моральних, економічних і соціальних, – що помножує страждання багатьох людей; ось чому стає великою відповідальність лідерів і послідовних знакових постатей, якою є також Ви, щоби полегшувати страждання пригноблених. Молю Бога, щоби Він благословив Ваші зусилля в пошуках миру й допоміг нам разом з Вами й з усіма тими, хто любить добро, з людьми доброї волі, сповнити наш релігійний і моральний обов’язок сприяти мирові та зміцнювати взаємне пізнання і солідарність», – бажає він.

Схожі новини:

Поширити новину: