Кардинал Черні: заклики Папи Франциска спрямовані на захист людини

Підсумовуючи 10-річчя понтифікату Папи Франциска, Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові виділив його пріоритети, які стосуються захисту людського життя та належної побудови майбутнього спільного дому людського роду.

З нагоди 10-річчя від вибору кардинала Хорхе Маріо Берґольйо на уряд Наступника апостола Петра, кардинал Майкл Черні, префект Дикастерії служіння цілісному людському розвитку, в інтерв’ю для Vatican News виокремив важливі риси теперішнього Глави Католицької Церкви, вказавши на його заклики забезпечити гідність кожної людини.

Основні теми понтифікату та майбутні виклики

Підсумовуючи десятиліття Петрового служіння Папи Франциска, кардинал Черні виокремив три ключові слова: добрий самарянин, братерство і спільний дім. «Це не абстрактні, а глобальні пріоритети; вони є пріоритетами для лідерів, віруючих і людей доброї волі, для всіх тих, кому на серці лежить людське життя і майбутнє людського роду», – зазначив він. Відповідаючи на запитання про виклики й теми його понтифікату, префект Дикастерії служіння цілісному людському розвитку сказав, що завдяки реформі Римської Курії, найнагальнішою потребою є «якісний стрибок» помісних Церков, що є також місією супроводжувати місцеві Церкви в їхніх пріоритетах й нагальних потребах. В цьому полягає також завдання Дикастерії, яку очолює кардинал Черні. «Наша головна місія полягає в тому, щоб намагатися зробити все можливе для того, щоб прислухатися до місцевих Церков і всіх тих, хто приймає виклик цілісного розвитку людини. Ми перебуваємо поруч, щоб зрозуміти, як допомагати, заохочувати, стимулювати і навіть критикувати, коротше кажучи, допомагати Церкві зростати та давати відповіді на сучасні світові реалії», – сказав він.

Фундаментальна важливість проблеми міграції

Співрозмовники не оминули увагою і явище міграції. Коментуючи нещодавню загибель 70 мігрантів на півдні Італії, кардинал Черні не вважає її непередбачуваною, адже Церква, починаючи з особи Папи Франциска, багаторазово наголошувала на можливих загрозах, які зараз трапляються. «Можна сказати, що тема міграції є “таїнством” учительства Папи Франциска. Цю проблему, таку конкретну, таку людську, а також таку “святу”, в сенсі її дуже значної важливості, він намагався донести до всіх вірних й не тільки до них», – наголосив префект Дикастерії служіння цілісному людському розвитку.

Приймати та захищати гідність ближнього

Кардинал Черні вказав на один із символічних моментів на початку понтифікату Папи Франциска – поїздку у липні 2013 року на острів Лампедуза, що є своєрідним «перевалочним пунктом» для нелегальних мігрантів з Африки та Близького Сходу, які, долаючи смертельні небезпеки, прибувають сюди, сподіваючись знайти нове життя в Італії. Відтоді Святіший Отець не переставав привертати увагу світу до цієї проблеми та до людей, змушених покинути свої країни. «Папа дав зрозуміти всім у світі, наскільки фундаментальною є гідність людського життя та необхідність відповідати ближньому. Він зробив явище міграції актуальним, зробив очевидною присутність Ісуса, Пресвятої Родини, серед біженців. Він через своє навчання відкрив кожному – як християнам і як людям – можливість дати відповідь: приймати, сприяти, захищати та інтегрувати», – підкреслив префект Дикастерії служіння цілісному людському розвитку. У цьому контексті він зауважив, що слова Святішого Отця знаходять відгук в усіх, і передовсім у віруючих людях, які відповідають на його заклики та не впадають у жорстоке і нелюдське відкидання ближнього.

Схожі новини:

Поширити новину: