Папа уточнив деякі положення motu proprio «Traditionis custodes»

Папа Франциск підтверджує, що для того, аби надати дозвіл використовувати парафіяльні храми групам, які служать згідно з дособоровим месалом, або надати дозвіл священникам, висвяченим після 16 липня 2021 року, користуватися таким месалом, єпископ повинен отримати згоду Апостольської Столиці.

Про це пише Vatican News.

У вівторок, 21 лютого 2023 р., у Ватикані оприлюднено рескрипт Папи Франциска, виданий під час аудієнції для Префекта Дикастерії Божественного Культу кардинала Артура Роша, яким уточняються два пункти Апостольського листа motu proprio «Traditionis custodes», що регламентує служіння Святої Меси згідно з месалом, проголошеним святим Йоаном ХХІІІ у 1962 році, добро перед Другим Ватиканським Собором і подальшою реформою.

Два пункти згаданого документа, проголошеного 16 липня 2021 року, стали предметом розбіжних інтерпретацій. Йдеться про використання парафіяльних храмів групами, що служать згідно з передсоборовим обрядом, створення ймовірних персональних парафій і про використання месалу 1962 року священниками, висвяченими після публікації «Traditionis custodes». Цей апостольський лист чітко вказував, що для прийняття рішення в цих випадках єпископ повинен просити про дозвіл Дикастерії Божественного культу, яка від імені Апостольської Столиці здійснює владу в цій матерії.

Тож ще раз підтверджуючи та усуваючи будь-які двозначні тлумачення, що ці випадки зарезервовані для компетенції Апостольської Столиці, Папа Франциск також дає наступне розпорядження: «Якщо дієцезіальний єпископ надав дозволи в двох вищезгаданих питаннях, він зобов’язаний поінформувати Дикастерію Божественного культу й дисципліни Таїнств, яка оцінить кожен окремий випадок». Своїм рескриптом Папа підтверджує також те, що було сказано у відповідях на сумніви щодо застосування «Traditionis custodes», які були оприлюднені 18 грудня 2021 року.

Схожі новини:

Поширити новину: