Папа до каноністів: найвищим законом є спасіння душ

Зустрічаючись із учасниками курсу для знавців канонічного права та душпастирів сім’ї, Святіший Отець закликав їх сприяти автентичній та плідній зустрічі людини з Богом, яка веде до спасіння.

Про це пише Vatican News.

18 лютого 2023 року Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників канонічно-душпастирського формаційного курсу для знавців канонічного права та осід, задіяних у душпастирство сімей, який організувала Римська Рота – один із трьох найвищих трибуналів Апостольської Столиці. У своєму слові Святіший Отець підкреслив необхідність канонічного права у Церкві, його синодальний вимір та зусилля з увагою до душпастирства сімей.

Канонічне право у місії Церкви

На початку Папа Франциск зазначив, що даний курс є частиною багатогранного служіння Римської курії євангелізаційній місії Церкви, яка об’єднує канонічне право та місію поширення Євангелія. «Дійсно, ядро канонічного права стосується благ сопричастя, передусім Божого слова і Святих Тайн. Кожна людина і кожна спільнота має право на зустріч із Христом, і всі норми та юридичні акти спрямовані на підтримку автентичності та плідності цього права, тобто цієї зустрічі. Тому найвищим законом є спасіння душ», – зазначив Святіший Отець, покликаючись на останній канон Кодексу канонічного права. Таким чином, церковне право тісно пов’язане з життям Церкви як вимір її справедливості у збереженні та передачі спасенних благ. Папа закликав членів формаційного курсу любити канонічне право, ставлячи людину у центр діяльності права людей, які є об’єктами та суб’єктами права.

Тлумачення права та синодальний вимір

Святіший Отець звернув увагу на необхідність справедливого тлумачення та застосування норм права. «Місія каноніста не полягає в позитивістському використанні канонів для пошуку зручних рішень юридичних проблем чи пошуку рівноваги чи чогось подібного: ні. Розуміючи його таким чином, його дії були б на службі будь-якого інтересу, або він намагався б замкнути життя в жорсткі формалістичні та бюрократичні схеми, які нехтують реальними правами. Не забувайте про найбільший, цей значний принцип євангелізації: реальність вище ідеї, конкретне життя вище формального. Завжди. Реальність вище будь-якої ідеї, і цій реальності треба допомагати законом», – зауважив Папа.

Звертаючи увагу на контекст синодального шляху, який відображений у програмі курсу, він закликав жити синодальним духом у всіх юридичних завданнях, які здійснюються. «Ступати вперед разом, слухати один одного і прикликати Святого Духа є неодмінною умовою для того, щоб бути правильними знавцями права. Конкретним виявом цього є потреба запитувати поради, вдаватися до думки тих, хто має більше знань і досвіду, з тим скромним і постійним бажанням завжди вчитися задля того, щоб краще служити Церкві в цій сфері», – сказав Святіший Отець.

Взаємодія з душпастирським супроводом сім’ї

Папа Франциск зазначив необхідність взаємодії між душпастирством сім’ї та церковними трибуналами. «Варто згадати, наприклад, про завдання запобігати недійсності шлюбу на етапі, що передує його укладенню, а також про супровід подружжя в кризових ситуаціях, включаючи скеровування до церковних судів, коли є підстави вважати, що існують причини недійсності шлюбу, або рекомендувати розпочати процес розірвання з огляду на його недовершення. З іншого боку, працівники судів ніколи не можуть забувати, що вони мають справу з питаннями, які мають значну душпастирську важливість, для яких потреби правди, доступності та розсудливої швидкості повинні завжди керувати їхньою працею; і обов’язок робити все можливе для примирення між сторонами чи узаконення їх союзу, про що також не слід забувати», – наголосив Святіший Отець, відзначивши важливість зусиль знавців канонічного права у пошуках справжнього добра Божого люду.

Схожі новини:

Поширити новину: