Папа: без покори неможливо зустріти Бога, а навіть ближнього, який поруч

В суботньому твіті Папа Франциск роздумує про важливість покори, яка є незамінною для того, щоби пережити досвід спасіння, дарованого Богом.

Про це пише Vatican News.

«Без покори неможливо зустріти Бога, неможливо пережити досвід спасіння, і неможливо також зустріти ближнього, брата і сестру, які живуть поруч».

Такою думкою Папа Франциск поділився через Твіттер у суботу, 20 серпня 2022 р., звертаючись до мільйонів фолловерів офіційних аккаунтів Святішого Отця.

Потребуємо скинути обладунки

Зустрічаючись наприкінці минулого року зі своїми найближчими співробітниками, тобто, очільниками відомств Римської Курії, Папа Франциск ділився думками про те, що зрозуміти, чим є покора, не є легко. Як приклад, він навів подію зі старозавітної книги Царів, у якій розповідається про сирійського воєначальника Наамана, який поряд зі славою, почестями та могутністю, був змушений жити з проказою: його обладунки, якими він заслужив славу, прикривали слабку, поранену людську природу. Усвідомлення того, що неможливо провести життя, ховаючись за обладунками, за посадою, спонукало воєначальника вирушити в пошуки того, хто може допомогти.

Так Нааман прибув до пророка Єлисея, який не прийняв його дарів, а лише сказав скупатися сім разів у Йордані. Нааманові така пропозиція здається надто банальною, «силі простоти» забракло місця в його уяві. Але за намовою слуг воєначальник піддається, чинить жест покори, «сходить», здіймає обладунки й отримує зцілення. За словами Папи, кожен з нас повинен наважитися зняти власні обладунки, відсунути прерогативи, що випливають зі займаної посади, блиск слави цього світу, наслідуючи приклад Божого Сина, Який став «дитиною, оповитою пелюшками й покладеною в яслах».

«Покора, – сказав Святіший Отець, – це здатність вміти без відчаю, з реалізмом, радістю та надією жити нашою людськістю, яку Господь полюбив і благословив». Бо якщо б Нааман і далі лише нагромаджував ордени на свої обладунки, його врешті-решт пожерла би проказа…

Схожі новини:

Поширити новину: