Прага: зустріч очільників єпископатів Європи

Як повідомлялося, 5-9 лютого у Празі відбувалась Континентальна асамблея Європи Синоду єпископів. У ній взяли участь делегації від єпископатів. Від 10 до 12 лютого відбувається друга частина зустрічі, в якій беруть участь очільники єпископських конференції Європи. Римо-католиків України представляє в.о. голови КЄУ архієпископ Мечислав Мокшицький. 

Завершальним етапом напрацювань першої частини зустрічі став підсумковий документ, що базується на рекомендаціях асамблеї та буде опублікований згодом. Натомість, у рекомендаціях учасники асамблеї висловили бажання продовжувати синодальний стиль, який вони вважають чимось більшим, ніж метод – стилем життя Церкви, спільнотного розпізнавання і прочитання знаків часу. Вони хочуть, щоб такі зустрічі відбувалися періодично і були присвячені таким темам як супровід зранених, активність молоді та жінок, відкритість до маргіналізованих та навчання від них. Синодальний стиль також дозволяє розглядати суперечності в місіонерській перспективі, пише КАІ.   

Синод змінює нас, як членів Церкви, а не через нас Церкву 

«Позаду у нас є етап подорожі, але це не кінець, ми йдемо далі до Бога і Його Царства», – сказав архієпископ Ґінтарас Ґрушас на завершення першої частини Європейської синодальної асамблеї. 

Президент Ради Європейських Єпископських Конференцій архієпископ Ґрушас зазначив, що минулі дні стали досвідом синоду на континентальному рівні. «Ми різні і маємо різні погляди, але, здебільшого, ми змогли поважати один одного, незважаючи на деяку напруженість», – додав митрополит Вільнюський у коментарі для Vatican News.

«Один образ, який особливо зворушив мене в ці дні, але я не можу згадати, хто намалював його у своїй промові, – це образ Ісуса перед його смертю на хресті. Побитий, поранений, в синцях, обпльований, і в той же час дивиться на людей з питанням: чи можете ви мене любити, коли я в такому стані. Цей образ стосувався Церкви, з усіма її ранами, синцями, бо ми повинні любити Церкву, коли вона в синцях, коли поранена. У такому стані ми продовжуємо наш шлях, і разом з цим ми сповнені надії на майбутнє. Важливе значення має відновлення особистих відносин з Ісусом. Синод має змінити нас, членів Церкви, а не через нас Церкву», – підсумував Ґрушас.

Зустріч очільників єпископатів

10 лютого розпочалась зустріч очільників єпископатів. Римсько-Католицьку Церкву в Україні представляє виконувач обов’язків голови КЄУ митрополит Львівський архієпископ Мечислав Мокшицький. 

Під час засідань буде представлено напрацювання делегацій першої частини зустрічі, відбудеться праця в групах. Підсумком цього стане документ, що міститиме напрацювання єпископів за цих кілька днів на основі кінцевого документу. Таким чином до Генерального Секретаріату Синоду буде передано два документи: один прийнятий континентальною асамблеєю, а другий – єпископами.   

Напрацювання всіх Континентальних асамблей послужать для написання робочого документу Синоду єпископів, що відбудеться у Ватикані у жовтні. 

Схожі новини:

Поширити новину: