Папа: п’ятиборство демонструє виховну функцію спорту

Зустрічаючись із очільниками та спортсменами Італійської федерації сучасного п’ятиборства, Святіший Отець виокремив різносторонні виміри сучасного п’ятиборства, які сприяють вихованню різних вимірів людини.

Про це пише Vatican News.

10 лютого 2023 року Папа Франциск прийняв на аудієнції очільників та спортсменів Італійської федерації сучасного п’ятиборства, яке включає фехтування, плавання, верхову їзду, стрільбу по мішенях і біг (крос). У своєму слові Святіший Отець зосередився на багатогранності сучасного п’ятиборства, відзначаючи його духовний аспект.

Стабільність у багатогранності

На початку Папа Франциск відзначив особливості п’ятиборства, яке вимагає різноманітних навичок та вправ, сприяючи розвитку багатогранного спортсмена, який розвиває розмаїті аспекти тіла та мислення. «Ця особливість п’ятиборства багаторазово посилює, так би мовити, виховну функцію спорту. Я б сказав, що це не просто сума, а помноження, тому що п’ятиборець – це не робот, який має ідеально виконувати серію завдань, це людина, тому операція є набагато комплекснішою. Потрібно не додавати одне до іншого, а гармонізувати все: тому це комплексніше. І в цьому, власне, полягає виховна цінність, тому що в житті ми покликані діяти саме так, залучаючи особисті різноманітні виміри, відповідно до контекстів, взаємин, моментів тощо», – зазначив Святіший Отець. У цьому контексті він додав, що якість життя залежить від хорошого середнього показника в різних ситуаціях. «Тут також проявляється цінність багатогранності, багатогранної особистості, яка передбачає міцну єдність, твердий центр, велику узгодженість і, водночас, здатність змінюватися, адаптуватися, мати багато етапів, переміщатися… Стабільність у багатогранності», – підсумував Папа Франциск.

Духовний вимір, який оживляє

Святіший Отець вказав на те, що спорт може допомогти у житті, «оскільки вчить нас, що за допомогою терпеливості, фізичних вправ, креативності та наполегливості ми можемо вдосконалюватися, досягати цілей, які здавалися немислимими. І це відбувається через вимір, який лежить в основі всіх інших і оживляє їх усіх, тобто духовний вимір», – зауважив Папа. За його словами, йдеться про сенс життя та наші взаємини, які виходять з серця людини та пов’язані із взаємною любов’ю. «І я знаю, що ви, як федерація, намагаєтесь залучатись до цього виміру також конкретними жестами солідарності. Я дякую вам, зокрема, за підтримку, яку ви надаєте педіатричній лікарні “Bambino Gesù”, як за дослідження, так і за матеріально-технічну підтримку для дітей та їхніх сімей. Дякую! Це ще вимогливіше змагання, але нагорода наповнює життя й триває вічно», – сказав Святіший Отець, побажавши членам федерації добрих спортивних результатів.

Схожі новини:

Поширити новину: