Папа до єпископів ДР Конго: будьте свідками Божої близькості

Зустрічаючись із єпископами Демократичної Республіки Конго, Святіший Отець закликав їх бути об’єднаними з Богом, виявляючи близькість Бога своєму народові, пригнобленому внаслідок насильства.

Про це пише Vatican News.

Вранці 3 лютого 2023 р., Папа Франциск попрощався з персоналом Апостольської нунціатури в Кіншасі, яка стала його гостинним домом в часі Апостольської подорожі до ДР Конго, та від’їхав до осідку єпископської конференції. Четвертий і заключний день йного перебування в цій країні завершився зустріччю з єпископатом, що нараховує понад ієрархів, які служать у 48 територіальних структурних одиницях Церкви. У своєму слові Святіший Отець зосередився на особливостях єпископського служіння, яке пов’язане, зокрема, із двома вимірами – Божою близькістю і пророцтвом для людей.

Дихати чистим повітрям Євангелія

На початку промови Папа Франциск назвав Конго «зеленим серцем» Африки, вказуючи на потребу охороняти природу та захищати творіння від ран, спричинених егоїзмом. «Але ці безмірні зелені простори, які є вашим лісом, також є образом, який говорить про наше християнське життя: як Церква, ми повинні дихати чистим повітрям Євангелія, проганяти забруднене повітря світськості, охороняти молоде серце віри. Ось як я уявляю собі африканську Церкву і так бачу цю Конголезьку Церкву: молоду, динамічну, радісну Церкву, оживлену місіонерським прагненням, звіщенням того, що Бог любить нас і що Ісус є Господом», – поділився Святіший Отець.

На його думку, сяюче й молоде обличчя цієї Церкви вкрите також болем і втомою народу, який переживає радощі, але також страждання. «Разом з вами, браття, я бачу Ісуса, який страждає в історії цього народу, народу розіп’ятого і пригнобленого, спустошеного насильством, яке не щадить нікого, позначеного невинним болем, змушеного жити з каламутними водами корупції та несправедливості, які забруднюють суспільство, і страждати через багатьох своїх дітей, які потерпають від бідності. Але в той же час я бачу людей, які не втратили надії, які з ентузіазмом приймають віру і дивляться на своїх пастирів, які вміють повернутися до Господа і довірити себе в Його руки, тому що мир, якого вони прагнуть, задушений експлуатацією, егоїзмом часткових інтересів, отрутою конфліктів і маніпуляцією правди, може нарешті прийти як дар згори», – відзначив Папа.

Зміцнювати близькість з Богом

У непростій ситуації народу, Святіший Отець закликав звернути увагу на близькість Бога, яка зворушує та потішає, вказуючи на Бога, Який знав людину ще до її народження (пор. Єр. 1,5). «Це проголошення любові, яке Бог закарбував у серці кожного з нас, яке ніхто не може стерти і яке посеред життєвих бур стає джерелом розради. Для нас, що отримали покликання бути душпастирями Божого люду, важливо спиратися на цю близькість Господа, “будувати себе в молитві”, годинами стояти перед Ним, перед Господом. Тільки так довірені нам люди наближаються до Доброго Пастиря і тільки так ми справді стаємо пастирями, бо без Нього нічого не можемо чинити (пор. Йо. 15, 5)», – зауважив Папа. Крім того, він застеріг єпископів від сприймання свого служіння згідно з критеріями власної вигоди, що є ознакою світського духу, протиставляючи таке наставлення служінню іншим та стосункам з Богом завдяки смиренній і щоденній молитві.

У завданні виявляння Божої близькості Святіший Отець закликав приглянутись до потреб людей. «Звіщення Євангелія, оживлення душпастирського життя, провід людей не можуть вилитися у принципи, далекі від реальності повсякденного життя, але повинні торкатися ран і передавати божественну близькість, щоб люди могли відкрити свою гідність дітей Божих і щоб вони навчилися ходити з високо піднятою головою, ніколи не опускаючи голови перед обличчям приниження та гноблення», – наголосив Папа Франциск. Він також додав, що якщо ми будемо зміцненні Богом, то станемо знаряддями розради та примирення для інших, зцілюючи рани тих, хто страждає.

Бути пророчим голосом, щоб пробудити сумління та дарувати надію

«В серці у мене вогонь палючий, затаєний у костях моїх. Змагавсь я затамувати його, та не спромігся (Єр. 20,9)», – процитував пророка Єремію Святіший Отець, вказуючи на його досвід проживання Слова, яке сіє в ньому невгамовний неспокій, щоб проголошувати іншим присутність Бога. «Ми не можемо тримати Боже слово тільки для себе, ми не можемо стримати його силу: це вогонь, який спалює нашу апатію і запалює в нас бажання просвітити тих, хто в темряві. Слово Боже – це вогонь, який спалює всередині і штовхає нас виходити назовні! Ось наша єпископська ідентичність: спалені Божим словом, спрямовані до Божого люду, з апостольською ревністю!», – наголосив Папа Франциск. Говорячи з чого складається пророче проголошування Божого слова, він посилаючись на досвід пророка Єремії (пор. Єр. 1, 9-10), вказав на завдання єпископів чинити так, щоб їх пророчий голос був почутий. «Необхідно викорінювати отруйні рослини ненависті й егоїзму, злоби й насильства; валити вівтарі, присвячені грошам і корупції; будувати співіснування, засноване на справедливості, правді та мирі; і, нарешті, насаджувати насіння відродження, щоб завтрашнє Конго справді стало тим, про що мріє Господь: благословенною та щасливою землею, яку ніколи більше не ґвалтують, не гноблять і не закривавлять», – зазначив Святіший Отець.

Відзначаючи пророчу функцію у служінні єпископів, Папа застеріг у цьому перед її політичним виміром. «Християнське пророцтво втілюється в багатьох політичних і соціальних діях, але завдання єпископів і душпастирів загалом не в цьому. Це проголошення Слова, щоб пробудити сумління, засудити зло, підбадьорити тих, хто має розбите серце і без надії… Це проголошення не тільки слів, але й близькості та свідчення: близькості, насамперед, до священиків. Священики є першими найближчими єпископа. Близькість до священиків, слухання душпастирських співробітників, заохочення синодального духу до спільної праці. І свідчення, тому що душпастирі повинні заслуговувати довіри насамперед, і особливо в плеканні сопричастя, у моральному житті та в управлінні благами», – виокремив Святіший Отець.

Стати свідками примирення

Папа Франциск вказав єпископам на приклад проголошення Євангелія в особі Слуги Божого Крістофа Мунзіґірви, який, наголошуючи на надії, закликав бути міцними у вірі та був убитий після жорстоких катувань. «Добре з вдячністю спогадувати пам’ять великих душпастирів, які позначили історію вашої країни та вашої Церкви, тих, хто проповідував Євангеліє та передував вам у вірі. Браття, це ваше коріння, яке зміцнює вас у євангельському запалі», – відзначив Святіший Отець. На завершення він закликав єпископів бути свідками милосердя і примирення посеред розв’язаного насильства. «Однак ніколи не падайте духом: Розп’ятий воскрес, Ісус перемагає, справді, Він уже переміг світ (пор. Йо. 16,33) і бажає сяяти у вас, у вашій дорогоцінній праці, у вашому плідному зерні миру!», – наголосив Папа Франциск.

Схожі новини:

Поширити новину: