Рівне: меморіальна дошка пам’яті репресованого священника

У Рівному історичну будівлю костелу св. Антонія, що більш відомий як органний зал, прикрашатиме меморіальна дошка капуцину Серафиму Кашубі.

Ініціатором створення і розміщення меморіальної дошки є отець Владислав Чайка – настоятель римсько-католицького костелу святих Петра і Павла та Божого Милосердя у Рівному. За його словами, місце обрали невипадково. Адже отець Серафим Кашуба у післявоєнні роки був настоятелем костелу святого Антонія – головного храму римо-католиків Рівного, в приміщенні якого сьогодні і розміщений органний зал. 

Отець Серафим Кашуба – священник Ордену Братів Менших Капуцинів, який присвятив своє життя духовному служінню, зокрема, і на Рівненщині. В роки Другої світової війни він вирушив на Волинь, де не вистачало священнослужителів. З 1945 року перебував у Рівному, Дубно, Острозі, Сарнах, Корці. 

За релігійні переконання був переслідуваний радянською владою і 1966 року заарештований та отримав 5 років заслання. Однак згодом, після ув’язнення, знову повернувся в Україну, зокрема, жив як у Рівному, так і у Львові. Там через тяжку хворобу і обірвалося його життя у 1977 році. 

У Державному архіві Рівненської області зберігаються документи, які дають можливість дослідити рівненський період життя та служіння о. Серафима Кашуби OFMCap. 

Костел святого Антонія – це пам’ятка архітектури та містобудування XIX ст. Поява такої меморіальної дошки завжди нагадуватиме про одного з настоятелів цього храму, отця Серафима Кашубу, який в роки радянської окупації не виїхав до Польщі, а залишився тут і самовіддано служив своїм людям, своїй вірі.

За матеріалами: Рівненська обласна рада

Схожі новини:

Поширити новину: