Святіший Отець на День пам’яті: братерство неможливе без викорінення ненависті

Папа Франциск повторив у Твіттері свій нещодавній заклик про те, що пам’ять про винищення мільйонів людей не повинна ні забуватися, ні заперечуватися.

Про це пише Vatican News.

«Пам’ять про знищення мільйонів людей, євреїв і представників інших вірувань, не може бути ні забутою, ні заперечуваною. Братерство неможливе, якщо спочатку не повиривати коріння ненависті й насильства, що привели до жахіть Голокосту. #HolocaustRemembranceDay»

У п’ятницю, 27 січня 2023 р., в День пам’яті жертв Голокосту, що відзначається в річницю визволення в’язнів нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау, Папа Франциск повторив у Твіттері свій заклик, з яким кілька днів тому звернувся до учасників загальної аудієнції.

Пам’ятати, щоби не повторювати

У своїх виступах, які торкаються тематики Голокосту та інших геноцидів, Папа Франциск постійно наголошує на важливості пам’яті. «Пам’ятати – це вираження людяності. Пам’ятати – це ознака цивілізованості. Пам’ятати – це передумова кращого майбуття миру та братерства. Пам’ятати й залишатися пильними, бо ці речі можуть повторитися, починаючи від ідеологічних пропозицій, що хочуть рятувати народ, а завершуються нищенням народу та людства», – підкреслював він під час загальної аудієнції 27 січня 2021 року. Роком раніше він закликав: «Перед обличчям цієї величезної трагедії, цієї жорстокості, недопустима байдужість, обов’язковою, натомість, є пам’ять».

Слова про те, що небажання пам’ятати призводить до повторення трагедій знайшли підтвердження в теперішніх подіях в Україні. Про це Святіший Отець сказав під час загальної аудієнції 7 грудня 2022 року. Вітаючи паломників з Польщі, він згадав про спомин в Люблінському Католицькому Університеті річниці «Операції Рейнгард», в рамках якої під час Другої світової війни було винищено до двох мільйонів людей, в основному, єврейського походження. «Нехай же спогадування цих жахливих подій пробудить у нас усіх прагнення та вчинки на користь миру. Це історія, яка повторюється. Бачимо тепер, що діється в Україні. Молімося за мир», – закликав він.

Схожі новини:

Поширити новину: