Папа Франциск: новизна Ісуса прокладає шлях до сміливості

У передмові до нової книги о. Антоніо Спадаро, SJ, Святіший Отець запрошує до роздумів над особою Христа.

Про це пише Vatican News.

14 січня 2023 року, світ побачила книга «Божественний сюжет» єзуїта о. Антоніо Спадаро, головного редактора часопису «La Civiltà Cattolica». У передмові до книги Папа Франциск вказує на виклик, який Ісус кидає оточуючим, надаючи людям новий смак життя, запропонований Євангелієм.

Небезпека у трактуванні образу Ісуса

На початку передмови Святіший Отець пише, що для своїх сучасників Ісус сприймався як людина, яка не була пристосуванцем, не відповідала тогочасним усталеним звичаям. А також протестує. «Протестує проти тих, хто відчуває себе достатньо залученим, щоб вилучати інших, проти тих, хто думає, що бачить настільки ясно, що осліп, проти тих, хто настільки самодостатній у застосуванні закону, що став беззаконним», – зазначає Папа Франциск. Він остерігає перед милими образами Ісуса, які спотворюють ідентичність Його особи. «Ми схильні приручати Ісуса, робити Його люб’язним, але так, щоб робимо Його послання непотрібно підсолодженим. Воно дає спокій, втішає, є “тихим світлом”, як писав святий Джон Генрі Ньюмен, але воно не присипляє легкими пісеньками, і найперше – не знеболює. Здоровий незадовільнений неспокій разом із подивом перед новизною прокладає шлях до сміливості. Тому нам не потрібні моралізаторські історії, особливо у важкі часи, в яких ми живемо. Ця книга відкидає їх, часто підкреслюючи світлотіні, терпкість євангельських сюжетів», – зауважує Святіший Отець. Він закликає не втратити вогонь зустрічі з Ісусом, не втрачаючи Його з поля зору на своїй життєвій дорозі.

Бог, Який входить в історію

Відтак Папа Франциск, заохочуючи вдивлятися в сюжети історії земного життя Ісуса, вказує на Його спасенний вплив на оточуючих. «Історія Ісуса поєднується з історією чоловіків і жінок, пробуджує та зміцнює приховані енергії, приспану жагу до істини та справедливості, проблиски сповнення, які любов пробудила на нашому шляху, а також здатність протистояти невдачам і болеві, виганяти демонів гіркоти й обурення», – вказує Святіший Отець, додаючи, що Бог в особі Христа увійшов у сюжет людських подій з історією, яку можна розповісти. Водночас, ця розповідь переплетена з сюжетом нашого існування. «Дійсно, вона закликає нас подивитися на нашу історію, повернутися, щоб зустрітися з нею, не втікаючи. Треба побачити цього Ісуса, відчути Його дотик на своїй шкірі, інакше Син Божий, Учитель, стає абстракцією, ідеєю, утопією, ідеологією», – підкреслює Наступник апостола Петра.

Мова проголошення особи Ісуса

Описуючи завдання даної книги, Папа Франциск роздумує над тим, як ми можемо говорити про Ісуса, якою мовою потрібно користуватися при описі божественного персонажа, який змінив історію. «Звичайно, що не мовою звички. Мова правдивої традиції є живою, життєвою, спроможною до майбуття і до поезії. Мова звички, навпаки, несвіжа, нудна, церемонна, передбачувана. Церква повинна бути обережною, щоб не потрапити в пастку банальної мови, речень, які повторюються механічно і втомлено. Євангеліє має бути джерелом геніальності, зчудування, здатного глибоко потрясти. Найгірше, що може статися – перетворення сили євангельської мови у солодку вату: пом’якшення сили слів, згладжування кутів у висловлюваннях, приручання сенсу промов», – зауважує Святіший Отець. Він закликає актуалізувати Євангелія у світі, у якому зараз, за висловом єзуїтського поета Джерарда Менлі Гопкінса, резонує «відлуння свинцю». «Я звертаюся із закликом: у цей час кризи світового порядку, війни та великої поляризації, жорстких парадигм, серйозних кліматичних та економічних проблем, ми потребуємо геніальності нової мови, потужних історій та образів, письменників, поетів, митців, здатних гучно проголошувати світові євангельське послання, допомогти нам побачити Ісуса», – зазначає Папа Франциск на завершення передмови до книги «Божественний сюжет» авторства о. Антоніо Спадаро, SJ.

Схожі новини:

Поширити новину: