Святіший Отець: Божа справедливість – це не покарання, а милосердя, що спасає

Думками про те, яку справедливість покликані здійснювати Христові учні в Церкві та суспільстві Папа Франциск поділився перед молитвою «Ангел Господній» в неділю Господнього Хрещення.

Про це пише Vatican News.

Чому Ісус, Святий Божий, став разом з грішниками на березі Йордану, щоби здійснити вчинок, який означав покаяння та зобов’язання навертатися? Відповідь на це запитання Папа Франциск шукав, промовляючи до паломників, які в неділю, 8 січня 2023 року, опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Ангел Господній». Він зазначив, що у свято Господнього Хрещення Євангелія ставить у нас перед очима вражаючу картину: Ісус, Який вперше виступив прилюдно після прихованого життя в Назареті, приходить до Йордану, щоби взяти участь у покаянному обряді. Чому Він це зробив? Євангелист Матей записав відповідь Ісуса Іванові, коли той чинив опір: «Облиш тепер, бо так належить нам виконати всю справедливість».

Божа справедливість

Святіший Отець пояснив, що даючи Себе охрестити, Ісус «відслонює нам Божу справедливість, принести яку Він прийшов у світ». Ми часто маємо «вузьке бачення справедливості», що полягає в тому, що той, хто помилився, повинен заплатити, надолуживши заподіяну кривду. «Але Божа справедливість, як нас навчає Святе Письмо, є набагато більшою: її метою не є засуд винуватого, але його спасіння та відродження, зробити його праведним», – сказав Наступник святого Петра, підкреслюючи, що це справедливість, яка випливає з любові, з милосердя Бога-Отця, Який «зворушується, коли ми пригнічені злом і падаємо під тягарем гріхів і немічності».

Справедливість, яка спасає

Як підкреслив Папа, Божа справедливість не прагне роздавати покарання, а полягає в тому, щоби «зробити нас, Його дітей праведними», визволяючи нас від зла, зціляючи та підводячи нас. Тож на березі Йордану Ісус відкриває суть Своєї місії: «сповнити Божу справедливість, що означає спасти грішників», ввійти у води смерті, щоби не дати нам потонути.

«Він показує нам сьогодні, що справжньою Божою справедливістю є милосердя, яке спасає. Ми боїмося думати про те, що Бог є милосердям, а Бог є милосердям, бо Його справедливість полягає саме в милосерді, яке спасає, Його справедливість – це любов, яка поділяє з нами наше людське становище. Його справедливість наближається, солідаризується з нашим болем, входячи в нашу пітьму, щоби повернути світло», – мовив Єпископ Риму, цитуючи свого попередника Бенедикта XVI, який у свято Господнього Хрещення 2008 року казав, що «Бог забажав спасти нас, Сам зійшовши до глибини провалля смерті, щоби кожна людина, також і той, хто впав настільки низько, що вже не бачить неба, міг знайти Божу руку і вхопитися за неї та вибратися з пітьми, щоби знову побачити світло, для якого створений».

Місія у Церкві та в суспільстві

Підсумовуючи, Святіший Отець підкреслив, що ми, Ісусові учні, «покликані в такий же спосіб вершити справедливість у стосунках з іншими, в Церкві та в суспільстві»: не із суворістю тих, хто судить і засуджує, поділяючи людей на добрих і лихих, але з милосердям того, хто поділяє рани та слабкість сестер і братів, аби підвести їх. «Я б це висловив так: не ділити, а ділитися», – сказав він, заохочуючи наслідувати Ісуса, носячи тягарі одні одних, взаємно допомагаючи одні одним. «А тепер молімося до Богородиці, Яка привела на світ Ісуса, зануривши Його в нашу немічність, аби ми наново отримали життя», – запросив Папа, розпочавши молитву «Ангел Господній».

Схожі новини:

Поширити новину: