Святіший Отець: Бог кличе, всі можемо Його розпізнати, відкритися на Його несподіванки

Три дари, які отримали східні волхви, що здійснили паломництво до немовляти Ісуса, були в центрі уваги роздумів, якими Папа Франциск поділився опівдні в урочистість Богоявлення.

Про це пише Vatican News.

Три царі зі Сходу, які прийшли до Вифлеєму, щоби вклонитися немовлятку Ісусові, відомі, насамперед, через дари, які вони принесли Дитяткові. Але вони також отримали три дари, які стосуються також і нас. На це звернув увагу Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в урочистість Богоявлення Господнього. Після Святої Меси в базиліці Святого Петра, опівдні 6 січня 2023 року він вдруге зустрівся з вірними.

Дар Покликання

Промовляючи з вікна Апостольського палацу до паломників, які зібралися на площі Святого Петра, чому посприяло те, що Богоявлення є вихідним днем в Італії, Святіший Отець зазначив, що першим таким даром є дар покликання. Волхви відчули його не через читання Святого Письма, ані не через видіння ангелів, але досліджуючи зорі. «Це говорить нам про одну важливу річ: Бог кличе нас через наші стремління та найбільші бажання», – сказав Папа, звертаючи увагу на те, що волхви піддалися здивуванню появою нової зорі та вирушили у подорож назустріч невідомому. Хоч були мудрецями та мали знання, їх приваблювало те, чого вони ще не знали. «Вони почувалися покликаними ступити далі. Це важливе також і для нас: ми покликані не вдовольнятися, шукати Господа, виходячи з власних зручностей, прямуючи до Нього разом з іншими, занурюючись у дійсність. Бо Бог кличе кожного дня, тут і тепер», – наголосив Єпископ Риму.

Дар розпізнання

Другим даром, за словами Святішого Отця, є дар розпізнання. Шукаючи царя, вони прийшли до столиці, до Єрусалиму та говорять з Іродом. Він, натомість, виявляється людиною, спраглою влади, а тому замислив убити Дитя. Але волхви, як зауважив Наступник святого Петра, не піддалися обманові, зуміли розрізнити мету та спокуси, які зустріли під час подорожі до неї. Уважні до Божих знаків, вони залишили царський палац, а додому повернулися іншою дорогою.

«Як же важливо, браття і сестри, вміти відрізняти мету життя від спокус у дорозі! Вміти відмовитися від того, що спокушає, але веде на лиху дорогу, щоби розпізнати та обирати Божі дороги! Це великий дар розпізнання, і потрібно невтомно просити його в молитві! Просімо цієї благодаті!» – закликав Папа.

Дар несподіванки

Врешті, третім даром, про який нам говорять мудреці, є дар несподіванки. Святіший Отець зауважив, що після тривалої подорожі ці мужі «високого соціального становища» знайшли дитя на руках у мами. Це, звичайно, зворушлива картина, але ж не вражаюча… Вони не бачать ангелів, як пастухи, можливо, сподівалися побачити могутнього Месію, але зустрічають «Бога серед бідності». І вони не вважають, що помилилися, розпізнають Його, «приймають несподіванку Бога та зі здивуванням переживають зустріч з Ним, поклонившись Йому». «По-людському, всі ми схильні шукати велич, але даром є вміти насправді її знаходити: вміти знаходити велич у незначності, яку Бог дуже любить. Бо Господа зустрічаємо саме так: у покорі, в тиші, в адорації, в найменших і вбогих», – сказав Папа.

Підсумовуючи, Наступник святого Петра зазначив, що усі ми покликані Ісусом, всі ми можемо розпізнати Його присутність, всі можемо відчути Його несподіванки. І сьогодні, за його словами, чудова нагода для того, щоби згадати про ці дари: повернутися думками до тієї миті, коли ми відчули Боже покликання, коли після багатьох трудів зуміли розпізнати Його голос, подумати про незабутні несподіванки, які Він нам зробив. «Нехай же Богородиця допомагає нам пам’ятати та берегти отримані дари», – побажав він.

Схожі новини:

Поширити новину: