Архієпископ Мокшицький: папа Бенедикт до останнього цікавився долею України

Комунікат виконувача обов’язки голови Конференції єпископів України архієпископа Мечислава Мокшицького з приводу смерті папи-емерита Бенедикта XVI.

Всечесні Отці і Богопосвячені Особи!

Улюблені Брати і Сестри!

В жалобній префації чуємо слова: «Наше життя змінюється, але не закінчується». Цю велику правду віри пригадуємо сьогодні, коли світом поширюється звістка про смерть папи Бенедикта XVI.

В цих словах віднаходимо сенс нашого християнського життя і в такий спосіб дивимося на відхід папи, який, закінчивши земне паломництво, розпочав мандрівку до Дому Отця, до місця, де є приготовлене для нього помешкання, де зустріне Бога і споглядаючи в Його обличчя, в що міцно віримо, почує слова запрошення: «Прийдіть, благословенні Отця мого, візьміть у спадщину Царство, що було приготоване вам від створення світу». (Мт 25, 34)

Для нас, жителів України, залишиться папа у вдячній пам’яті як той, хто до останніх хвилин свого життя, цікавився долею нашої Церкви, а в останніх місяцях долею всіх нас, кого зачепила війна. Ми ніколи не були для нього байдужими.

Смерть папи Бенедикта XVI по-людськи наповнила нас болем. Адже в людському вимірі наступила розлука, а вона завжди спричиняє смуток. Проте у вимірі віри нас наповнює надія. Звершуючи похорон Святого Йоана Павла ІІ він вказував на небо і говорив, що Святіший Отець споглядає на нас із Дому Отця, так і ми споглядаємо в небо і очима віри бачимо папу Бенедикта, який дивиться на нас і вітає кожного без винятку.

Вдячні за дар життя папи Бенедикта, за його віру і шляхетність, заносимо молитву просьби про дар вічного життя для нього, одночасно сподіваємося, що втрачаючи його земну присутність, віднаходимо небесну присутність, тобто отримуємо нового заступника перед Богом.

Найближчі дні будуть часом чування при світлої пам’яті папі, тому долучаймо до наших молитов прохання: «Вічне спочивання дай йому, Господи, а світло віковічне нехай йому світить». Амінь.

Львів, 31 грудня 2022 року

N. 64/2022

+ Мечислав Мокшицький

Архієпископ Митрополит Львівський

в.о. Голови Конференції Єпископів України

Римсько-Католицької Церкви

Схожі новини:

Поширити новину: