Єпископ Микола Лучок: «З якого гріха Ісус прийшов визволити свій народ?»

У суботу 17 грудня відбулася друга зустріч-діалог з Апостольським адміністратором Мукачівської дієцезії у кафедральному соборі Мукачева.

Про це повідомляє сторінка Мукачівської дієцезії.

Численна громада вірян зійшлася, щоб разом помолитись, послухати конференцію та при нагоді поставити власне запитання або ж почути відповіді на питання інших учасників.

Сама зустріч, власне, як і перша, що була місяць тому у листопаді, розпочалася молитвою Коронки до Божого Милосердя і завершилася Святою Месою, яку очолив єпископ. Оскільки це вже друга половина Адвенту, то саме на цю суботу був запланований день сповіді, коли декілька священників уділяли це таїнство майже впродовж цілого дня. Тож була також нагода і єпископа почути, і приступити до таїнства Примирення.

Хоча Закарпаття далеко від лінії фронту, але обмеження у електроенергії відчувається також і тут. Присмерк, що панував у храмі, розсіювали встановлені лампи. Це не заважало присутнім, а можливо, навпаки, допомагало більше відкритися на слово єпископа Миколи, який щиро, відкрито та доступно промовляв до сердець присутніх.

Діалог, до якого запросив єпископ Микола і в якому парафіяни навіть із околиць Мукачева, а також внутрішньо переміщені особи взяли активну участь, завершився спільною молитвою у колі.

Вже під час Меси, що стала кінцевим акордом зустрічі, Апостольський адміністратор у проповіді насамперед вказав на те, як називаємо Ісуса – Спаситель, Істина, Дорога, Життя, Світло, живий Хліб, але ангел, який приходить до Йосифа говорить, що Той, кого Діва має у лоні від Духа Святого, як написано у Євангелії: «назвеш Його іменем Ісус, бо Він спасе свій народ від його гріхів».

«У контексті війни, яку переживаємо, слово «спаситель» набуває такого значення: якщо Ти Спаситель, то спаси нас від війни, від хвороби, від ковіду, від неадекватного сусіда, чоловіка, жінки, поганої погоди, безробіття… Дуже багато чого можемо просити, від чого Ісус мав би нас спасти. Але додаймо одне слово, яке ангел говорить: «бо Він спасе народ свій від його гріхів». І це міняє все. Ісус прийшов нас спасти від гріхів, щоб визволити з неволі гріха», – звернув увагу єпископ на суть спасіння.

«З якого гріха Ісус прийшов визволити свій народ? Центральний, гріх всіх гріхів, мати всіх гріхів – гординя. Людина часто живе: «Нехай буде воля моя, Боже!». Коли прийде антихрист, він запропонує, скоріш за все, ідеально впорядкований світ без дискримінацій. Однак, скоріше за все, це буде пов’язано з великим переслідуванням всіх тих, які не будуть згідні з його ідеальним світом, де він запропонує світ без Бога, без релігії.

Ісус не прийшов визволити нас від людських страждань. Ісус прийшов визволити нас з гріха нашого, з гордині. Це важко зрозуміти. Це коли кожний особисто упокориться: «Нехай буде воля Твоя, Боже, а не моя», – наголосив єпископ Микола.

«Перша відкрита зустріч з нашим єпископом Миколою Лучком запам’яталась щедрою духовною споживою. Принагідно ми подумки повертались до тих мудрих пастирських ділень і, навіть, дещо цитували друзям. Можливість зустрітися знову сприйняли вельми позитивно. Бо другу таку зустріч з отцем ми відвідали у той період, коли в родині мали власні непрості роздуми, певні духовні запитання. Ми ставили їх у своїх приватних молитвах і дуже просили Господа про відповіді і, навіть, про знаки. Спілкування з отцем допомогло дещо, так би мовити, «розкласти по полицях». Приходило розуміння деяких ситуацій, шляхи вирішення проблем, – поділились своїм враженням Юрій і Лариса Шаповалови. – Тобто, мудрість християнського досвіду отця, історія його власних відносин з Господом служить і нам, допомагає зростати на дорозі учнівства. Дякуємо і очікуємо нових зустрічей».

Зважаючи на виявлене бажання учасників щодо наступної подібної зустрічі, адміністратор дієцезії погодився знайти час для неї у своєму щільному графіку. Дату буде повідомлено пізніше через дієцезіальні канали комунікації, що теж буде опубліковано на нашому сайті.

Текст і фото: Тетяна Решетар

Схожі новини:

Поширити новину: